Előfizetői tartalom

Máris gyülekeznek a viharfelhők az európai lőszerprogram felett: képes lesz megbírkózni a kihívásokkal az Európai Unió?

Portfolio
Az Európai Unió tagállamainak jelentős része hétfőn bejelentette legújabb tervét, amelynek célja, hogy közösen szerezzék be a szükséges lőszert Ukrajna számára, és ezzel párhuzamosan felpörgessék az európai védelmi iparágak kapacitásait az Oroszországgal való konfrontáció új korszakára. A tervvel kapcsolatosan azonban egyre több buktatóra hívják fel a figyelmet a különböző szereplők.

A Politico beszámolója szerint a mostani lőszergyártásról és szállításról szóló alkudozások a közös európai védelmi erőfeszítések döntő próbájává válhatnak. Ezzel együtt pedig egy sosem látott kihívást jelenthetnek egy olyan szervezet számára, amelyet gazdasági együttműködésre hoztak létre, és amelynek idáig egyetlen nagymértékű katonai együttműködése sem volt.

Mi a projekt célja?

Ukrajna jelenleg sokkal gyorsabban fogyasztja a lőszerkészleteket, mint ahogy a 30 éve zsugorodó gyártókapacitás mellett a nyugati világ fegyvergyárai elő tudják azokat állítani. Ezért most az EU megállapodott abban, hogy 1 milliárd eurót fordít arra, hogy a meglévő készletekből még többet szállítson Kijev számára, és további egymilliárd eurót arra, hogy közös rendeléseket adjanak le az Európában található lőszergyártóknak a leggyakrabban használt 155 milliméteres NATO-szabványnak megfelelő tüzérségi lövedékek előállítására.

Az egyezményt tizennyolc ország, köztük az unión kívüli Norvégia írta alá. Az egyezmény célja, hogy a részt vevő országok az EU-n keresztül egyesítik megrendeléseiket, és a terv szerint még idén 1 millió darab lőszert küldenek Ukrajnának.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés