Előfizetői tartalom

Összezár az ellenzék, de látszanak a kihívások – Így nyerheti meg Erdoğan az elnökválasztást

Törökországban május 14-én parlamenti és elnökválasztást tartanak. A legfrissebb adatok alapján Kemal Kılıçdaroğlu, az ellenzéki összefogás jelöltje vezet. A jelenlegi helyzet azonban akár kedvezhet is Erdoğannak, aki, ha második fordulóra kerül a sor, jó eséllyel győzhet. A héten számos török közvélemény-kutató tette közzé az eredményeit, amelyeket sok esetben kommentárokkal is elláttak. Ezek és a legfontosabb aktuálpolitikai események alapján érdemes áttekinteni, a részleteket illetően milyen forgatókönyv szerint nyerhet az egyik vagy a másik oldal, és kik lehetnek az igazi királycsinálók.

Törökországban május 14-én parlamenti és elnökválasztást tartanak, amelyen az országban összesen 60 904 499-en, külföldön pedig 3 286 786-an szavazhatnak majd. Az esetleges problémákat jelzi, hogy Törökország fő ellenzéki pártjának elnökhelyettese szerint további 500 000 szavazó (a választópolgárok közel 1 %-a) jelent meg a névjegyzékekben statisztikailag értelmezhető magyarázat nélkül.

Fontos változás történt a török választási törvényben a legutóbbi, 2018-as választáshoz képest:

míg akkor a választási szövetségekre adott voksot osztották tovább a résztvevő pártokra, így az a párt is hozzájárulhatott az eredményhez, amelyik maga nem tudott egy jelöltnyi szavazatot szerezni, most már közvetlenül a pártok kapják a szavazatokat. Ez a rendszer arra kényszeríti őket, hogy egy nagy párt neve alatt vegyenek részt a választáson, vagy a szövetségük sok képviselői helyet veszíthet. Ellenzéki oldalon még folynak az egyeztetések: a CHP biztos bejutó, az İYİ Parti támogatottsága számos felmérés alapján 11%-ról 7%-ra csökkent most, mivel egyből nem támogattak Kemal Kılıçdaroğlut, azonban bejutásuk a 7%-os küszöbbel is szinte biztos, viszont négy 1-2% körülre mért pártnak – DEVA, Gelecek, DP és Saadet – meg kell még egyeznie a helyekről. Reálisan két forgatókönyv képzelhető el: vagy minden párt egy nagy listán indul, vagy a két nagy párt külön és a többi kisebb párt képviselői is az ő listájukon szerepelnek majd.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés