Előfizetői tartalom

Szuperhatalmi konfliktus színterévé vált az Egyesült Államok szomszédsága, Kína szabályos gazdasági offenzívát indított

Többnapos amerikai látogatáson vesz részt Caj Jing-ven tajvani elnök: hivatalos úti célja két, a Kínai Köztársaságot még elismerő közép-amerikai ország, Guatemala és Belize, de oda és vissza is útba ejti az Egyesült Államokat, ahol a Képviselőház elnökével, Kevin McCarthyval is találkozik majd. Miután egy harmadik közép-amerikai ország, Honduras éppen nemrég szakított Tajvannal és vette föl a hivatalos diplomáciai kapcsolatokat Pekinggel, a Kínai Köztársaságot már csak 13 ország ismeri el a világon az „egy Kína” legitim uraként. A megmaradt országok megtartása nemcsak Tajpej, hanem Washington számára is rendkívül fontos, különösen Közép-Amerikában.

Már csak tizenhárman maradtak Március 25-én a közép-amerikai Honduras hivatalosan is megszakította a diplomáciai kapcsolatokat a Kínai Köztársasággal, vagyis Tajvannal, és elismerte a Kínai Népköztársaságot az „egy Kínaként”. Ezzel mára mindössze 13-ra csökkent azon országok száma, amelyek még hivatalosan elismerik Tajvant. A legtöbb ilyen ország ma a közép-amerikai...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés