Előfizetői tartalom

Emberek milliói halnak bele ebbe minden évben, itt vannak a legveszélyesebb városok

Portfolio
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint a légszennyezés évente 7 millió korai halálesethez vezet. A hat leggyakoribb légszennyező anyag közül a 2,5 mikron vagy annál kisebb átmérőjű részecskéket, azaz a PM2,5-t tartják a legkárosabbnak az emberi egészségre. Ennek oka egyrészt a légkörben való elterjedtsége, másrészt az expozícióval járó káros egészségügyi hatások széles köre, mint például a szívbetegségek, a stroke, a tüdőrák és a krónikus légzőszervi megbetegedések. Az IQAir World Air levegőminőségi jelentése megmutatja a 2022-es átlagos PM2,5-koncentrációt a világ egyes nagyvárosaiban, mikrogramm per köbméterben (μg/m³) kifejezve.

A WHO légszennyezettségi irányelvei

2019-ben a világ lakosságának mindössze 1 százaléka élt olyan helyen, ahol a WHO globális levegőminőségi irányelvei teljesültek. Az iránymutatások célja a közegészség védelme a légszennyezés káros hatásaitól, és számos légszennyező anyagra, többek között a szálló porra, az ózonra, a nitrogén-dioxidra, a kén-dioxidra és a szén-monoxidra vonatkoznak.

A jelentés elkészítéséhez mindössze 131 országban álltak rendelkezésre a megfelelő adatok, így az alábbi táblázat ezeknek az arányát mutatja annak függvényében, hogy az éves átlagos PM2,5-koncentráció alapján melyik WHO által meghatározott besorolásba kerültek. Az irányelvek alapján az ideális éves átlagos PM2,5 koncentrációt 0-5 μg/m³-ben határozták meg. Az IQAir World Air Air Quality Report szerint 2022-ben

csak 13 ország vagy terület teljesítette az ajánlott PM2,5 koncentrációra vonatkozó előírásokat.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés