moszkva drón
Globál

ISW: megrendezett volt a Kreml elleni dróntámadás – nyomós oka van annak, hogy épp most követték el

Portfolio
Oroszország valószínűleg megrendezte a Kreml elleni állítólagos ukrán dróntámadást, méghozzá azzal a céllal, hogy közelebb hozza a háborút az orosz lakossághoz, illetve hogy megteremtse az indokát egy szélesebb körű társadalmi mozgósításnak – írja az amerikai Institute for the Study of War (ISW) védelmi elemzőintézet szerdai jelentése.

Az ISW szerint

több jel is utal arra, hogy a támadást belülről vezényelték, és megrendezett volt.

Az orosz hatóságok az elmúlt időben több lépést is tettek annak érdekében, hogy megerősítsék az orosz légvédelmet, köztük Moszkváét. Ezért nagyon valószínűtlen, hogy két drón úgy tudott áthatolni a többrétegű légvédelmen, hogy éppen a Kreml szívében robbantak föl vagy lőtték le őket, méghozzá oly módon, hogy egy kamera látványos felvételeket tudjon készíteni az esetről.

Geolokalizált felvételek szerint januárban az oroszok Pancír légvédelmi rendszereket állítottak föl Moszkva környékén. Egy olyan támadás, amely kikerüli ezeket, és éppen a Kremlt éri, jelentős szégyent jelentene Oroszország számára.

Az ISW szerint

azt, hogy megrendezett lehetett a támadás, az is alátámasztja, hogy Moszkva azonnali, koherens és összehangolt választ adott: azonnal terrorcselekménnyel vádolták Ukrajnát, és minden hivatalos csatorna ezt harsogta.

A korábbi váratlan csapások azt bizonyították, hogy a Kreml kezdetben nem tud koherens információs választ adni, így a mostani támadás esetén is a hivatalos orosz válasz sokkal szervezetlenebb lett volna. Most viszont egy olyan narratívát tudtak gyorsan létrehozni, ami ellensúlyozza a támadás jelentette szégyent, ami valószínűsíti, hogy az egész incidens megrendezett volt.

Az ISW elemzői úgy vélik, hogy azért épp most történt a megrendezett támadás, mert közel május 9-e, a náci Németország fölötti szovjet győzelem napja, ami nemzeti ünnep Oroszországban. Ehhez közeledve

a Kreml igyekszik úgy beállítani az ukrajnai háborút a belföldi közönség számára, mint amelynek tétje Oroszország léte.

Oroszországban már több Győzelem napi ünnepséget is lemondtak biztonsági okokra hivatkozva. Az ISW szerint a mostani dróntámadás ahhoz is ürügy lehet, hogy Moszkva további ünnepségeket mondjon le vagy korlátozzon.

A mostani incidens arra is jó lehet, hogy egy szélesebb körű társadalmi mozgósítást készítsen elő.

Az elemzőintézet szerint a Kreml valószínűleg további hamis zászlós műveleteket tervez, és fokozza a dezinformációt az ukrán ellentámadás előtt, hogy növelje a háború hazai támogatottságát.

Az Ukrán Ellenállási Központ például kedden arról számolt be, hogy a Brjanszki és Kurszki területen lévő orosz erők ukrán egyenruhákat kaptak, hogy hamis zászlós műveletet hajtsanak végre a határ menti területeken.

Címlapkép: Drónok reptetését tiltó tábla a moszkvai Vörös téren 2023. május 3-án. Az orosz elnöki hivatal azt közölte, hogy Ukrajna a múlt éjjel dróntámadást kísérelt meg a Kreml ellen Vlagyimir Putyin orosz elnök meggyilkolása céljából, de a két drónt az orosz védelem semlegesítette. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

ukrán katonák árnyék
recesszió dollár usa
otp bankfiók belső és külső képek, logók
belgorod stock
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
2023. szeptember 12.
Sustainable World 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Finnorszag NATO Oroszorszag