Előfizetői tartalom

Alattomos támadást indít Oroszország a nyugati országok ellen

Portfolio
Több hírügynökség vasárnap arról számolt be, hogy az orosz titkosszolgálatok propaganda céllal tüntetéseket szerveznek vagy az ügynökeik szivárogtak be más demonstrációk szervezői közé, hogy oroszbarát nézeteket terjesszenek, továbbá hogy megosszák az európai közvéleményt - derül ki a DW beszámolójából.

Az állítólag az orosz titkosszolgálatoktól származó dokumentumok szerint Oroszország Ukrajna-ellenes tüntetésekkel akar zavart kelteni az európai demokráciákban. A kémszolgálatok terveit a Dossier Center, a Kreml-kritikus Mihail Hodorkovszkij által vezetett kutatószervezet szivárogtatta ki. A megrendezett tüntetések célja egyebek mellett az ukránellenes hangulat keltése, illetve Svédország NATO-csatlakozásának megnehezítése - jelentették a hírügynökségek.

A stratégiai dokumentumok szerint Moszkva azt javasolja, hogy orosz ügynökök kis csoportjai szimuláljanak hamis tüntetéseket európai nagyvárosokban. A Kreml által irányított hamis tüntetésekről úgy vélik, hogy szervetek már ilyen hamis demonstrációkat, köztük törökellenes gyűléseket, ahol az ügynökök ukránoknak adták ki magukat, miközben Recep Tayyip Erdogan török elnök ellen agitáltak. Ezzel nyilvánvalóan azt a benyomást akarják kelteni, hogy Európában széleskörű iszlámellenes hangulat uralkodik.

A kutatás szerint a provokátorok több városban más témákban - például az ápolóhiány, a nyugdíjreform és a klímaváltozás - tartott tüntetésekre is beszivárogtak, azzal a céllal, hogy az Ukrajna támogatása ellen irányuló propagandát terjesszenek.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés