Előfizetői tartalom

Katonai járművek dübörögnek a moszkvai utcákon – Nagy bejelentésre készül Vlagyimir Putyin?

Sok orosz nagyvárosban egyáltalán nem rendezik meg idén a május 9-i, Győzelem napi ünnepségeket, ahol pedig megtartják ezeket, a szokottnál jóval szerényebb méretű felvonulások és díszszemlék lesznek. Az indok: biztonsági aggályok, bár sokak szerint a háttérben inkább az állhat, hogy a katonai szemléken felvonultatandó katonai járművek nagy része megsemmisült az ukrajnai háborúban, illetve ott van bevetésen. Moszkvában minden korábbinál szigorúbb biztonsági intézkedésekkel készülnek az ünnepségekre, miután nemrég kettős dróntámadás érte a Kreml épületét. Hogy a dróntámadás miatt nőttek-e meg a félelmek, vagy az akciót éppen a Kremlből tervezték meg a félelmek felkeltése céljából, az már más kérdés, amelyre valószínűleg soha nem fogunk megnyugtató választ kapni. Arra viszont hamarosan, hogy bejelent-e valamit Vlagyimir Putyin, és ha igen, mit.

A Győzelem Napja Május 9-én ünneplik Oroszországban a Szovjetunió náci Németország fölötti második világháborús győzelmének napját. Közép-európai idő szerint május 8-án 23:01 perckor értek véget hivatalosan a harci cselekmények, ez Moszkvában már május 9-e volt, ezért Európa nagy részén 8-án, a posztszovjet térségben viszont 9-én ünneplik a második világháború...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés