Előfizetői tartalom

Közeleg a végső pillanat – Így veszítheti el Erdoğan a választást

A hétvégén elnöki és parlamenti választást tartanak Törökországban. Elemzésünkben olyan folyamatokra hívjuk fel a figyelmet, amelyek döntő hatással lehetnek a végeredményre. Továbbá az ellenzéki és kormánypárti várakozásokon túl a közvéleménykutatók legfrissebb adatai alapján a választás kimenetele kapcsán is megnézzük, hogy mik a legvalószínűbb forgatókönyvek.

Ha a törökök ebben a hónapban leváltják Recep Tayyip Erdoğan elnököt a választásokon, az nagyrészt a gazdasági visszaesés miatt lesz. Ennek jegyében két fő ellenzéki párt, a CHP és az İYİ vezette ellenzéki összefogás számos, Erdoğan által fémjelzett politikát fordítana vissza. Ígéretet tettek a központi bank függetlenségének és Erdoğan unortodox gazdaságpolitikájának visszafordítására. Emellett megszüntetnék a végrehajtó elnöki rendszert, és visszaküldenék a szíriai menekülteket is országukba.

Elemzők úgy vélik, hogy az ellenzék által ígért politikák ösztönözhetik a külföldi befektetéseket.

A WSJ-nak adott interjújában Kemal Kılıçdaroğlu, az ellenzéki összefogás elnökjelöltje azt mondta, hogy ha megnyeri a választásokat, közelebb fogja hozni Törökországot a NATO-hoz és a Nyugathoz. Célja továbbá, hogy új lendületet adjon Törökország európai uniós csatlakozási folyamatának is. Kılıçdaroğlu kijelentette, hogy fenntartaná a török befektetéseket Oroszországban, de betartaná az Oroszország elleni szankciókról szóló nyugati döntéseket, így Moszkva a korábbinál is jobban elszigetelődne.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés