Előfizetői tartalom

Váratlant húzott Ukrajna egyik legnagyobb segítője – Van egy pont, ahol egyértelműen megmutatkoznak a támogatás határai

A lengyel Jog és Igazságosság (PiS) pártja, amely Ukrajna egyik legnagyobb támogatója a háború kitörése óta, jelenleg egy korábban példa nélküli, harmadik egymást követő mandátumáért kampányol. Az elmúlt éveket elnézve az kisebb meglepetést kelthetett, hogy az Ukrajnából beáramló gabona miatt az év elején erős kardcsörtére került sor Varsó és Brüsszel között, az azonban már sokak számára váratlan volt, hogy egy ponton a lengyel kormány úgy döntött, hogy a gabonaimport kapcsán a Kijevvel kötött szövetségét is hajlandó veszélyeztetni. Elemzésünkben arra keressük a választ, hogy mi lehetett olyan fontos a PiS számára, hogy a folyamatosan Ukrajnának szállított fegyverek után egyszer csak betiltsa a Kijevből érkező gabonaszállítmányokat.

Május elején az Európai Bizottság megállapodást kötött Lengyelországgal, Bulgáriával, Magyarországgal, Romániával és Szlovákiával, amely lehetővé tette az ukrán gabona átszállítását az országokon anélkül, hogy az a hazai piacukra kerülne. A nyomásgyakorlás során leginkább aktív lengyel kormány ezzel úgy tűnt, hogy hosszú hónapok után elérte a célját: nem érkezhet...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés