Előfizetői tartalom

Itt ért szárazföldet Noé bárkája? – Égbe nyúló hegyek között hív időutazásra Törökország alig ismert vidéke

Bár úgy tanultuk, hogy Noé bárkája a mai Örményországhoz közeli Ararat hegyen ért szárazföldet, ezzel kapcsolatban létezik egy másik, legalább annyira elterjedt történet is, amely szerint ez a hely a mai délkelet-törökországi Cudi Dağı volt. Olvasóinak ezúttal a Tigris folyó mellett egyből emelkedő, több mint 2000 méteres hegyek és hegyi legelők világába kalauzoljuk el, ahol állítólag a bárka is partot ért.

A Magyarországon is közismert történet szerint Noé bárkája az Örményországhoz közeli Ararat hegyén ért földet. Bár sokan az örményekhez kötik, és Jerevánból valóban szépen látszik, 1923 óta Törökországhoz tartozik a törökül Ağrı Dağı néven ismert hegy.

Cudi kilátás Zaho
Török katonai őrtornyok mögött a távolban már Irak és Zaho városa látszik a Cudi tetejéről. Forrás: Abut Can

A bibliai történet az 'rt gyökre vezethető vissza, ami nem teljesen meglepő módon megegyezik Urartu nevével.

A sémi nyelvekről, mint amilyen a héber és az arámi, tudni kell, hogy írásrendszereik alapvetően nem jelölik a magánhangzókat, csak a mássalhangzókat.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés