Böröndi Gábor
Globál

Bírálatok kereszttüzébe került az új vezérkari főnök, de vajon mennyire jogosak a kritikák?

Novák Katalin köztársasági elnök – Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter előterjesztésére – Böröndi Gábor altábornagyot nevezte ki a Honvéd Vezérkar főnökévé május 4-én. Az új vezérkari főnök bemutatkozását követően számos kritikát kapott. De mennyire jogosak a bírálatok?

Böröndi tábornokot időtlen idők óta ismerem. Az egyik legjobban képzett magyar katonai vezetőnek tartom, ami nem könnyű, mert – minden ellenkező híreszteléssel ellentétben – a Magyar Honvédségben számos magasan képzett, kitűnő katona és katonai vezető található. Ő egy közülük.

Bemutatkozása nem sikerült a legjobban. Ez tény. De messze nem annyira nem jól, mint ahogy a sajtó prezentálja. Vegyük számra „bűneit”.

Beszélni merészelt a nukleáris elrettentésről. Nem azt mondta, hogy nekünk kiemelkedő szerepünk lenne benne, hanem azt, hogy ismét foglalkozni kell vele a szakmának, uram bocsá’ tanítani kell a katonáknak. Nagyon helyes. Sokáig elhanyagoltuk a nukleáris összecsapás lehetőségét, bízva abban, hogy az államok nem őrülnek meg és nem nyúlnak a nukleáris indítógombhoz. Ebben ma is bízunk, de azért nem annyira.

Az orosz agresszorok annyi mindent elkövettek, amire két évvel ezelőtt még letettük volna a nagyesküt, hogy soha nem következhet be, hogy ma már ismét azt kell mondanunk: sose mondd, hogy soha.

Erre ráébredt a NATO is, és ismét – nagyon helyesen – komolyan foglalkozik a nukleáris hadviselés – elrettentés – kérdéseivel. Végre! És ugye az köztudott, hogy Magyarország a NATO tagja? Ebből következően, ha a NATO foglalkozik a nukleáris elrettentéssel, nekünk is kell. Persze nem úgy, hogy fejlesztjük nukleáris elrettentő erőnket, hanem úgy, hogy tanulmányozzuk, milyen szerep várhat Magyarországra és a Magyar Honvédségre ebben. Például, ha sor kerülne nukleáris csapásmérő erők magyarországi állomásoztatására. Reméljük és bízunk benne, hogy erre nem kell hogy sor kerüljön, de „jobb félni, mint megijedni”, jobb esetleg feleslegesen készülni, mint kiszolgáltatva állni tények előtt.

„Szittya” hadviselést emlegetett. Remélem, nem járok úgy, mint Arany János egyik költeményének értelmezője, amikor azt mondom, egy – ma olyan népszerű módon, egy hetyke magyar kifejezést használva – olyan harcmodort sejtetett, amelyben nagymozgékonyságú, nagy tűzerővel rendelkező, önálló hadműveletekre képes alakulatok, a legmodernebb fegyverekkel és eszközökkel felszerelve, koordináltan, de önállóan hajtanak végre meglepetésszerű rajtaütéseket az ellenségen, és utána eltűnnek, mint az a bizonyos, butának tartott, de valójában okos állat a ködben.

Ha igazam van, akkor Tábornok úr pont egy olyan képesség kialakítását javasolta, amire a NATO-nak és a Magyar Honvédségnek nagy szüksége van. Lehet, hogy a szóhasználat nem volt a legszerencsésebb, de a tartalom – ha jól értem – kifogástalan.

És akkor eljutunk a második világháborús párhuzamig. Hát ez tényleg nem volt szerencsés. Amikor egy katona politikai talajra – mocsárba – kényszerül, nem csoda, ha nehézségekbe ütközik. Ennél több mentséget nem tudok most összeszedni, de legyünk már legalább annyira megértőek, mint a lengyel nagykövet. Bár tudom, szeretjük honfitársunkat csepülni, ebben az esetben esetleg lehetnénk megértőbbek. Ez nem jelenti semmi esetre sem a tévedés mentegetését, nem szerecsenmosdatásról van szó, pusztán arról, hogy értsük meg: a tábornok számára szokatlan, ingoványos talajra tévedt – pontosabban oda kerül –, és az első lépése bizony nem volt szerencsés. Maradjunk ennyiben. Adjunk meg neki a lehetőséget, hogy bizonyítsa, ez egy szerencsétlen, véletlen botlás volt, folytatás nélkül.

Erre annál is inkább lehetőség van, mert amit arról lehet tudni, hogy a Magyar Honvédség vezető állománya előtt „programbeszédében” mondott, az

Magyarországon ritka kemény szembenézés a valósággal.

A helyzet jó, reális felmérése és a feladatok helyes kitűzése. Arra figyeljünk, ebbe az irányba fog-e haladni, képes lesz-e mindazt megvalósítani, amiről beszélt.

Nem lesz könnyű feladat. Az orosz–ukrán háború egyik következménye, hogy alapvetően át kell írni a katonai tankönyveket, és ami még ennél is sürgősebb, az alkalmazásra vonatkozó eljárásokat. Ezeket ki kell dolgozni, át kell ültetni a gyakorlatba, betanítani és begyakoroltatni a csapatokkal, megtalálni a kapcsolódási pontokat a NATO-alkalmazásokkal – csak megjegyezzük, a NATO ugyanilyen gondokkal küzd.

Ezért kiemelkedő fontosságú, hogy a magyar változások integrálhatóak legyenek a NATO egészének elképzeléseibe. Ami igazából azt jelenti, hogy mozgó célpontra lövünk, hiszen a NATO-elvek és -gyakorlat, amibe integrálódni kell, ugyanúgy átalakulóban vannak, mint a Magyar Honvédség. Egyúttal azonban azt is látni kell – és meg kell ragadni a lehetőséget –, hogy ebben a helyzetben bizony az újfajta magyar elképzelések is hat(hat)nak a NATO-ra.

Szóval hagyjuk magunk mögött az elmúlt napok nem teljesen indokolatlan, de kicsinyes vitáit, és koncentráljunk a jövőre. Adjunk meg minden segítséget Böröndi tábornoknak és embereinek – és egyúttal figyeljük árgus szemekkel, mit csinál.

Sok sikert, Tábornok Úr!

Sok sikert, Magyar Honvédség!

EZ ITT AZ ON THE OTHER HAND, A PORTFOLIO VÉLEMÉNY ROVATA.

A cikk a szerző véleményét tükrözi, amely nem feltétlenül esik egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a címre. A Portfolio Vélemény rovata az On The Other Hand. A megjelent cikkek itt olvashatók.

Címlapkép: A Honvéd Vezérkar főnökének jelölt Böröndi Gábor altábornagy a kinevezése előtti meghallgatásán az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén 2023. május 2-án. MTI/Illyés Tibor

Az év legrosszabb napja az amerikai tőzsdéken
Fiatal nő befektetés számolás
Európai Tanács
olaj
koszovó
Szudán
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
koszovó