Előfizetői tartalom

Sikerülhet a visszatérés az európai politika egykori meglepetésemberének? – Nagy összecsapás készül a demokrácia bölcsőjében

Görögországban vasárnap parlamenti választást tartanak. A választás egyik sajátossága, hogy bár a baloldali pártok a felmérések szerint többséget szereznek, mégis mindenki jobboldali kormánnyal számol. A legesélyesebb, kormányon lévő Új Demokrácia párt a választási rendszer sajátosságai miatt bármilyen koalíció nélkül egy második forduló után többségi kormányt alakíthat. A török választások esetén azonban láttuk, hogy mekkora eltérések lehetnek a felmérések és a valóság között. Ebben bízhat az ellenzék legerősebb pártja, a Sziriza is: ha ő vagy szövetségesei a közvélemény-kutatásokon mutatottaknál jobban teljesítenek, ismét kormányra kerülhet.

Négy év elteltével ismét az urnák elé járulhatnak a választópolgárok Görögországban. Akkor az addig kormányzó baloldali Sziriza helyett a jobboldali Új Demokrácia pártot választották a szavazók.

Sokáig úgy tűnt, hogy az Európai Unióhoz és a nyugati befektetői körökhöz jóval simulékonyabban viszonyuló jobbközép kormány békés éveket, és a 2008-as válság után gazdasági felzárkózást hoz az országnak. A tavalyi évben az orosz-ukrán háború következtében először az utóbbi várakozás kezdett megváltozni, miután az infláció fokozatosan elszabadult az országban, és szeptemberre már 12.1% volt. Azzal együtt, hogy mostanra az energiaárak csökkenésével ez 4,5%-ra mérséklődött, a legtöbb görög anyagi helyzete érezhetően rosszabbá vált az elmúlt évben.

A helyzetet fokozza, hogy a 2008-as gazdasági válság után nagyon szigorú megszorításokat vezettek be az országban, és éppen az elmúlt években kezdett volna Görögország kilábalni, az emberek pedig egy kicsit több levegőhöz jutni.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés