Előfizetői tartalom

Sikerülhet a visszatérés az európai politika egykori meglepetésemberének? – Nagy összecsapás készül a demokrácia bölcsőjében

Kerekes Miklós
Görögországban vasárnap parlamenti választást tartanak. A választás egyik sajátossága, hogy bár a baloldali pártok a felmérések szerint többséget szereznek, mégis mindenki jobboldali kormánnyal számol. A legesélyesebb, kormányon lévő Új Demokrácia párt a választási rendszer sajátosságai miatt bármilyen koalíció nélkül egy második forduló után többségi kormányt alakíthat. A török választások esetén azonban láttuk, hogy mekkora eltérések lehetnek a felmérések és a valóság között. Ebben bízhat az ellenzék legerősebb pártja, a Sziriza is: ha ő vagy szövetségesei a közvélemény-kutatásokon mutatottaknál jobban teljesítenek, ismét kormányra kerülhet.

Négy év elteltével ismét az urnák elé járulhatnak a választópolgárok Görögországban. Akkor az addig kormányzó baloldali Sziriza helyett a jobboldali Új Demokrácia pártot választották a szavazók.

Sokáig úgy tűnt, hogy az Európai Unióhoz és a nyugati befektetői körökhöz jóval simulékonyabban viszonyuló jobbközép kormány békés éveket, és a 2008-as válság után gazdasági felzárkózást hoz az országnak. A tavalyi évben az orosz-ukrán háború következtében először az utóbbi várakozás kezdett megváltozni, miután az infláció fokozatosan elszabadult az országban, és szeptemberre már 12.1% volt. Azzal együtt, hogy mostanra az energiaárak csökkenésével ez 4,5%-ra mérséklődött, a legtöbb görög anyagi helyzete érezhetően rosszabbá vált az elmúlt évben.

A helyzetet fokozza, hogy a 2008-as gazdasági válság után nagyon szigorú megszorításokat vezettek be az országban, és éppen az elmúlt években kezdett volna Görögország kilábalni, az emberek pedig egy kicsit több levegőhöz jutni.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái