Portfolio signature

Totális összeomlás: kifújt az ellenzék, rakétaként lőtt ki Micotakisz

MTI
|
Portfolio
Jelentős győzelmet aratott a görögországi parlamenti választáson az Új Demokrácia (ND) nevű konzervatív párt a csaknem végleges adatok szerint, de Kiriákosz Micotakisz kormányfő pártja, többség híján, egyedül nem tud kormányt alakítani. A kormánypárt győzelme mellett azonban az ellenzék oldalán is számos váratlan eredményt hozott a hétvége; ismét nem igazán sikerült megjósolni az eredményeket a közvéleménykutatásoknak.

A leadott szavazatok 99,55 százalékának összeszámlálása szerint

  • az Új Demokrácia a voksok 40,79 százalékát szerezte meg,
  • míg az Alekszisz Ciprasz korábbi miniszterelnök (2015-2019) által vezetett Sziriza a leadott szavazatok alig 20 százalékát.
  • A harmadik helyen a szocialista PASZOK párt végzett 11,46 százalékkal.
  • A kisebb pártok közül a Görög Kommunista Párt (KKE) 7,23%-ot, a
  • szélsőjobboldali Görög Megoldás pedig 4,45%-ot kapott.
  • A Jannísz Varúfakisz által fémjelzett baloldali MeRA25 2,62% szerzett, amivel nem érte el a parlamenti bejutáshoz szükséges küszöböt.

A szavazatok 16%-a ment olyan pártokra, amelyek nem jutottak be a parlamentbe.

2023 görög
Görög választási eredmények. Forrás: Wikimedia Commons.

A jobboldali pártok szerezték meg a parlamenti többséget, azonban a választási rendszer sajátosságai miatt sem várható, hogy Micotakisz pártja koalícióra lépjen.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés