ukrán páncélos
Globál

Kivonulnak a wagneresek Bahmutból, Amerika vizsgálatot indít a belgorodi betörés miatt – Háborús híreink csütörtökön

Portfolio
Fejsérülést és repeszsérüléseket szenvedett Valerij Zaluzsnij ukrán vezérkari főnök Herszonban, egy orosz rakétatámadás során – állítja az egyik orosz állami hírügynökség. Bahmut vasárnapi bevételét követően csütörtökön tényleg megkezdte a kivonulást Bahmutból a Wagner csoport. Az Egyesült Államok vizsgálatot indít a belgorodi betörésben használt amerikai fegyverek miatt. Cikkünk folyamatosan frissül.

Tényleg amerikai katonai járművek hatoltak be Oroszországba? – Megszólalt a Pentagon

Mark Milley, az Egyesült Államok vezérkari főnöke egy csütörtöki sajtótájékoztatón a Pentagonban azt mondta, nem tudja pontosan megmondani, valóban amerikai katonai járműveket is használtak-e az Oroszország Belgorodi területére hétfőn behatoló fegyveresek – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Kijelentette az ukrán hírszerzés: vadászik Vlagyimir Putyinra

A kijevi vezetés végezni akar Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, "mert ő hangol össze mindent és dönt mindenről" az ukrajnai orosz hadműveletben - jelentette ki csütörtökön Vadim Szkibickij, az ukrán katonai hírszerzés helyettes vezetője a Die Welt című német hírlapnak adott interjújában.

Tovább a cikkhez

Célkeresztbe került Putyin volt veje, a reptéren csaptak le rá

Holland ügyészek lefoglaltak egy Amszterdam melletti telket, amely Vlagyimir Putyin orosz elnök volt vejének tulajdonában van – derül ki a The Guardian és két másik médium nyomozásából.

Tovább a cikkhez

Újabb büntetőeljárás indult Navalnij ellen

Újabb büntetőeljárás indult Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus ellen - közölte csütörtökön az illetékes moszkvai városi bíróság honlapján.

A tájékoztatás szerint az orosz büntetőtörvénykönyv öt cikkelye alapján emelnek vádat az ellenzékivel szemben: szélsőséges szervezet alapítása és finanszírozása, szélsőséges tevékenység elkövetésére való felhívás, a nácizmus rehabilitálása, valamint kiskorúak bevonása társadalomellenes bűncselekményekbe címén.

Utóbbi vádpont azzal állhat összefüggésben, hogy Navalnij Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványa (FBK) által szervezett megmozdulásokon fiatalkorúakat vettek őrizetbe.

A vádlottak padján ül még Daniel Holodnij, a Navalnij Live YouTube-csatorna technikai igazgatója is, akit szélsőséges szervezeti tagsággal, illetve szélsőséges tevékenység finanszírozásával vádolnak.

(MTI)

Felvételek: orosz rakétatalálat érte a karlivkai gátat

Az orosz megszállók lerombolták a Donyecki területen lévő Karlivka víztározó gátját, ami miatt több falut is árvízveszély fenyeget, és kiürítésre van szükség – számolt be róla az Ukrajinszka Pravda, Pavlo Kirilenko, a donyecki regionális katonai adminisztráció vezetője alapján.

Tovább a cikkhez

Megkezdték áttelepíteni az orosz atomfegyvereket a szomszédos országba

Megkezdődött a taktikai atomfegyverek átszállítása Oroszországból Fehéroroszországba – jelentette be csütörtökön Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezető.

Tovább a cikkhez

Rybar: az orosz fekete-tengeri flotta megsemmisítésén dolgozik az Egyesült Államok

A Rybar orosz Telegram-csatorna milbloggerei azzal a feltételezéssel álltak elő, hogy az Egyesült Államok egy felderítő-csapásmérő rendszer kialakításán dolgozik, a célpont pedig az orosz Fekete-tengeri flotta.

Tovább a cikkhez

Amerikai stratégiai bombázók tartottak Oroszország felé, riasztották az orosz vadászgépeket

Orosz Szu-35Sz és Szu-27P vadászgépek kísérték az amerikai légierő két B-1B stratégiai bombázóját a Balti-tenger felett – számolt be róla az orosz TASZSZ hírügynökség.

Tovább a cikkhez

Finnország további fegyvereket küld Ukrajnának

Finnország további fegyvereket és katonai felszerelést, a többi között légvédelmi rakétákat és lőszert küld Ukrajna részére mintegy 109 millió euró (40 milliárd forint) értékben – jelentette be a finn kormány csütörtökön.

Gyakorlati és logisztikai okok miatt, valamint a katonai felszerelés biztonságos leszállítása érdekében további részleteket nem árulhatunk el a szállítmány pontos tartalmával, valamint a szállítás módjával és időzítésével kapcsolatban

– fogalmazott a helsinki kormány közleménye.

(MTI)

Svédország fontolgatja, hogy ukrán pilóták tesztrepülést végezhessenek svéd Gripen vadászgépekkel

Svédország vizsgálja annak lehetőségét, hogy néhány kiválasztott ukrán vadászpilóta tesztrepülést végezhessen a skandináv ország Gripen vadászrepülőgépeivel – jelentette be Pal Henning Jonson svéd védelmi miniszter a TV4 svéd televíziós csatorna csütörtöki adásában.

A tárcavezető azonban azt a korábbi bejelentést is megismételte: Stockholm jelenleg nem tervezi, hogy Gripen vadászgépei közül akár egyet is Kijevnek küldjön, mert mind a hat vadászrepülőgép-hadosztályára szüksége van Svédország területének védelme érdekében.

Egy ilyen katonai együttműködési kezdeményezés a gyakorlatban tesztrepüléseket, repülőgép-szimulátorok kipróbálását és a vadászrepülőgépek földi irányítórendszereinek a tanulmányozását jelentené.

Ehhez további döntésekre van szükség mind az ukrán, mind a svéd oldalon

– tette hozzá a svéd védelmi miniszter.

(MTI)

Bejelentette Ukrajna: elindult az ellentámadás

Mihajlo Podoljak, ukrán elnöki tanácsadó csütörtöki nyilatkozatában kijelentette, az ukrán ellentámadás már napok óta zajlik, mintegy 1500 kilométeres szakaszon, intenzív harci cselekmények formájában.

Tovább a cikkhez

Zelenszkij Irán népéhez fordult a Sahed drónok miatt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legújabb videóüzenetében arra kérte az iráni lakosságot, hogy ne legyenek bűnrészesek egy véres orosz háborúban, amelyben iráni önmegsemmisítő drónokat használ ukrán civilek megölésére.

Egy egyszerű kérdés teszek fel: miért lennének önök cinkosok az orosz terrorban, miért állnak a gonosz állam oldalán? A világ látja, mi történik, és mindenki láthatja ezt Iránban is

– fogalmazott az államfő.

Zelenszkij kiemelte, hogy bár az ukránok megtanulták megsemmisíteni az Irán által Oroszországnak átadott kamikaze drónok nagy részét, még mindig vannak találatok és áldozatok.

Miért lenne szükségük önöknek, iráni anyáknak ás apáknak arra, hogy egy iráni drón megöljön egy várandós ukrán nőt a férjével az otthonukban, hogy Sahed drónt találjon el egy iskolai kollégiumot, amelyben emberek halnak meg, a mentést végzők életét pedig egy a második Sahed drón oltja ki? Miért kellenek ezek a cinikus gyilkosságok Iránnak? Mit nyernek ezzel maguk Teheránban vagy Irán bármely más városában?

– folytatta az elnök.

Hangsúlyozta, hogy az agresszor Oroszország támogatásával Irán csak még jobban elszigetelődik a világtól és még több problémája lesz.

Ez Oroszország részéről egy gyarmatosító háború egy szomszédos nemzet ellen. Irán népe egészen másképp élhetne, ha nem állnának egy oldalra olyan gonoszsággal, mint az orosz agresszió. Az önök Sahed drónjai, amelyek minden éjjel terrorizálják Ukrajnát, csak azt jelentik, hogy Irán népe egyre inkább a történelem sötét oldalára kerül

– zárta üzenetét Zelenszkij.

(MTI)

Bejelentették Moszkvában a több évtizedes területi konfliktus lezárását

Bejelentette a két ország közötti területi vita rendezését Nikol Pasinján örmény miniszterelnök és Ilham Aliyev azeri elnök csütörtökön Moszkvában.

Tovább a cikkhez

Megoldódott a rejtélyes eltűnés: előkerült Valerij Zaluzsnij

Valerij Zaluzsnij ukrán vezérkari főnök rövid bejelentkezést tett közzé, miután az orosz média terjeszteni kezdte róla: fej- és repeszsérüléseket szenvedett egy orosz rakétatámadás során.

Tovább a cikkhez

Érdekes felvétel került elő: fehér zászlók alatt találkoztak az oroszok és az ukránok a bahmuti csata után

Sosem látott videó került elő egy fogolycseréről, amely a bahmuti csata után zajlott: az orosz és ukrán erők 106-106 hadifoglyot engedtek szabadon.

Tovább a cikkhez

Az amerikai hírszerzés már sejti, ki állhatott a Kremlt ért dróntámadás mögött

A Kreml elleni május 3-i dróntámadás mögött egy ukrán speciális katonai vagy hírszerzési egység állhatott – írja a The New York Times amerikai tisztviselőkre hivatkozva.

Tovább a cikkhez

Nukleáris rakétákat telepíthet Moszkva Fehéroroszországba

Megállapodás született arról, hogy Oroszország taktikai nukleáris rakéták telepít Fehéroroszországba - számolt be a Reuters. Moszkva szerint ezt a Nyugattal szembeni növekvő feszültség miatt kellett meglépni.

Tovább a cikkhez

Videó: eltalálták az ukránok Oroszország egyik legmodernebb hadihajóját

Szerdán ukrán dróntámadás érte az orosz Fekete-tengeri flotta kötelékében hajózó Ivan Hursz felderítőhajót. Az orosz védelmi minisztérium szerint a próbálkozást sikeresen elhárították, de a most közzétett felvételek másról tanúskodnak.

Tovább a cikkhez

Oroszország állítja: ukrán szabotőrök robbantani akartak két atomerőműnél

Az orosz kémelhárítás közölte, őrizetbe vett két ukrán szabotőrt - írta meg a Reuters. Elmondásuk szerint a szabotőrök két atomerőmű áramvezetékeinek felrobbantását tervezték, hogy leállítsák a reaktorokat, ezzel is kínos helyzetbe hozva Oroszországot a győzelem napi események előtt.

Tovább a cikkhez

Komoly bajba kerülhet Ukrajna - Amerikában nagyon nem örülnek a belgorodi rajtaütésnek

Vizsgálatot indított az Egyesült Államok kormánya azon „jelentések” miatt, melyek szerint amerikai fegyvereket és járműveket használhattak az oroszországi Belgorod megyét ért támadás során – írja az ABC News.

Tovább a cikkhez

Így fordította Kelet-Európát a szélerőművek felé a háború és az energiaválság

Az energiaválság és az Ukrajnával szembeni orosz agresszió hatására több kelet-európai ország a szélerőművek szerepének növelését fontolgatja, átértékelve és növelve az ezek telepítésére vonatkozó céljait vagy felgyorsítva azok megvalósítását. A befektetők eddig a szomszédos volt szocialista országokban is a hazaihoz hasonló piaci nehézségekkel szembesültek, de a helyzet az országok többségében javulást mutat, miután konkrét intézkedések születtek a befektetői környezet javításáért.

Tovább a cikkhez

Ki lesz az új NATO-főtitkár? Itt egy új esélyes

A Politico szerint Mette Frederiksen dán miniszterelnök komoly esélyesnek tűnik a NATO vezetésére, miután meghívást kapott a Fehér Házba.

Tovább a cikkhez

Hatalmas pofont kapott a héten Oroszország – Ez mégis hogy történhetett meg?

Hétfő délután az ukrán oldalon harcoló orosz szakadárok Kozinkánál meglepték az orosz határőrséget, és több kilométer mélyen behatoltak Oroszország területére. A hétfői támadást kedden több forrás szerint kettő újabb követte Kozinkától keletre. Az akció számos olyan hiányosságra rámutatott, melyet az orosz hadvezetésnek sürgősen kezelnie kell. Nézzük, melyek ezek.

Tovább a cikkhez

Az orosz média azt terjeszti, hogy megsérült Valerij Zaluzsnij ukrán vezérkari főnök

Fejsérülést és repeszsérüléseket szenvedett Valerij Zaluzsnij ukrán vezérkari főnök Herszonban, egy orosz rakétatámadás során – állítja az egyik orosz állami hírügynökség, a RIA Novosztyi.

Tovább a cikkhez

Helyt adott az orosz legelsőbb bíróság a Parnasz ellenzéki párt feloszlatására irányuló keresetnek

Helyt adott az orosz legfelsőbb bíróság csütörtökön az ellenzéki liberális Népi Szabadság Pártja (Parnasz) felszámolását célzó, az igazságügyi minisztérium által benyújtott keresetnek.

A minisztérium rámutatott, hogy a Parnasznak nincs képviseleti irodája az oroszországi régiók felében, ezzel megsérti a politikai pártokról rendelkező törvénybe foglalt kötelezettségét, és nem is tesz kísérletet a regionális képviseletei számának növelésére.

A Parnasz jogi képviselője azt hangoztatta, hogy a pártnak nem volt tudomása egyes regionális képviseleteinek bezárásáról és az ügyben folytatott vizsgálatról.

A párt vezetője, Mihail Kaszjanov volt miniszterelnök az ukrajnai háború kezdete után elhagyta Oroszországot. Korábban a szentpétervári és novoszibirszki bíróság felszámolta a párt regionális képviseleteit.

A bírósági határozat nem jogerős, fellebbviteli bíróságon megtámadható.

(MTI)

Zelenszkij: Oroszország terrorizálja Ukrajnát az éjszakai támadásokkal

Oroszország folyamatosan terrorizálja Ukrajnát éjszakai támadásaival - jelentette ki csütörtökön Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, leszögezve, hogy csak az elmúlt éjszaka 36 orosz drónt lőttek le.

"Moszkva továbbra is terrorizálja, és 36 drónnal támadta Ukrajnát" - írta az elnök a Telegram-csatornáján. "Egyik sem érte el a célját" - tette hozzá, köszönetet mondva az ukrán légvédelemnek a "100 százalékos teljesítményért".

Az ukrán légerő jelezte, hogy az oroszok iráni gyártmányú, Sahíd 136 és 131 típusú, pilóta nélküli légi eszközökkel indítottak támadást északi és déli irányból.

Az ellenség kétségkívül kulcsfontosságú infrastruktúrákat és katonai létesítményeket vett célba az ország nyugati régióiban

- olvasható a légierő Telegram-csatornáján.

A kijevi katonai adminisztráció vezetője közölte, hogy a fővárost több hullámban is támadták drónokkal, ebben hónapban ez volt a 12. támadás Kijev ellen. Déli és nyugati ukrán megyék regionális és katonai vezetői is jelezték, hogy a régiókban orosz drónokat lőttek le.

Oroszország május eleje óta fokozta az Ukrajna elleni éjszakai rakéta- és dróntámadásait. Két alkalommal Kinzsal típusú hiperszonikus rakétákat vetett be, amelyeket nehezebb elfogni. Kijev azt állítja, hogy a háború során először amerikai Patriot légvédelmi rendszerrel sikerült elfognia ezeket a rakétákat, de Oroszország kétségbe vonta ezt.

Volodimir Zelenszkij közlése szerint a háború kezdete óta mintegy 1160 iráni gyártmányú drónt vetettek be Ukrajna ellen. Az ukrán elnök felszólította Teheránt, állítsa le a drónok szállítását Oroszországnak.

(MTI)

Az orosz ügyész azt kéri a bíróságtól, hogy ismerje el népirtásként a moszkvai régióban elkövetett második világháborús náci bűnöket

Orosz ügyészek azt kérték egy helyi bíróságtól, hogy ismerje el a náci Németország által a második világháború idején Moszkva térségében elkövetett bűnöket a Szovjetunió népei ellen elkövetett népirtásnak - közölték csütörtökön közleményben.

A lépés Oroszország szélesebb körű erőfeszítéseinek részeként tűnt fel, hogy ukrajnai háborúját olyan egzisztenciális küzdelemnek állítsa be, mint amilyet a Szovjetunió vívott, amely mintegy 27 millió embert vesztett el az oroszok által Nagy Honvédő Háborúnak nevezett háborúban.

(Reuters)

Továbbra is vámmentesen jöhetnek az ukrán áruk

Az uniós tagállamok kereskedelemért felelős miniszterei rendeletet fogadtak el, amely további egy évvel, 2024 júniusáig meghosszabbítja az Ukrajnából az EU-ba irányuló behozatalra vonatkozó valamennyi vám, kvóta és piacvédelmi intézkedés felfüggesztését - tájékoztatott az uniós tanács csütörtökön.

Tovább a cikkhez

Az ukrán parlament elnöke részvétet nyilvánított a 80 évvel ezelőtti volhíniai mészárlásban áldozatul esett lengyelek hozzátartozóinak

Ukrajna nevében részvétét nyilvánította a Lengyelország által népirtásnak minősített 1943-as volhíniai mészárlásban áldozatul esettek hozzátartozóinak Ruszlan Sztefancsuk, az ukrán parlament elnöke a lengyel szejmben csütörtökön elmondott beszédében.

Sztefancsuk egyúttal megköszönte az orosz-ukrán háborúban Lengyelország által Ukrajnának nyújtott humanitárius és katonai segítséget. Hangsúlyozta, hogy az ukránok ma "életük árán a civilizáció értékeit védik". Ezt Ukrajna európai uniós és NATO-csatlakozása melletti erős érvnek nevezte.

Ma tudatosítanunk kell, hogy Ukrajna nélkül az EU és a NATO soha nem lesznek teljes értékűek

- jelentette ki.

Az ukrán parlamenti elnök ígéretet tett arra, hogy méltó módon eltemetik azokat a lengyeleket, és ápolni fogják emléküket, akik a szovjet Belügyi Népbiztosság (NKVD) által 1940 tavaszán elkövetett katyni mészárlásban vesztették életüket, vagy a jelenlegi ukrajnai háborús bűntettek áldozataivá váltak. A katyni áldozatoknak Ukrajnában is vannak tömegsírjai.

Sztefancsuk aláhúzta: Ukrajna kész arra, hogy Lengyelországgal együtt "közösen visszahozzák a feledésből" az ukrajnai és a lengyelországi jeltelen sírokban elhantoltak neveit.

A parlamenti elnök a volhíniai mészárlás júliusi 80. évfordulójával kapcsolatban kijelentette: az ukránok értik a szeretteiket sirató lengyelek fájdalmát. A halálos áldozatok hozzátartozóinak kinyilvánította őszinte részvétét, és kifejezte irántuk hálását, amiért "őrzik őseik fénylő emlékezetét".

A történelmi emlékezet terén az ukránok együtt fognak működni a lengyelekkel, elfogadva az igazságot, függetlenül attól, hogy az milyen kegyetlen - ígérte Sztefancsuk.

"Együtt kell letennünk ezt a nehéz, de rendkívül szükséges vizsgát, hogy valódi értelmet nyerjen, és a gyakorlatban megvalósuljon a 'megbocsátunk és bocsánatot kérünk' kijelentés" - fűzte hozzá. Ezzel a lengyel katolikus püspököknek a német püspökökhöz címzett 1965-ös levelére utalt, amely elindította a második világháború utáni lengyel-német kiengesztelődést.

Azt szeretném, hogy együtt írjuk meg új történelmünket, anélkül, hogy megszépítenénk vagy kitépnénk belőle a már megírt és átélt lapokat

- fogalmazott Sztefancsuk.

1943. július 11-én a mai nyugat-ukrajnai Volhínia (ukránul Voliny, lengyelül Wolyn) területén fekvő mintegy 150 községben az egykori Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) és az Ukrán Nacionalisták Szervezete (OUN) mintegy 8 ezer lengyelt gyilkolt meg. Ezzel tetőzött az ugyanazon év elején elindított, a térségben élő lengyel lakosság ellen irányuló erőszakhullám, amely Volhíniában és az egykori Kelet-Galíciában összesen mintegy 100 ezer áldozatot követelt.

Varsó népirtásnak minősíti a történteket, az ukrán történészek viszont a második világháborús lengyel-ukrán fegyveres konfliktus következményének tekintik, és közös, arányos felelősségről beszélnek.

A múlt hét végén Lukasz Jasina, a varsói külügyminisztérium szóvivője egy interjúban felvetette: az ukrán fél eddig nem kért bocsánatot a volhíniai mészárlásért. Hozzáfűzte: bízik benne, hogy a tragédia 80. évfordulója változást hoz e tekintetben.

Sztefancsuk kétnapos lengyelországi látogatásának zárónapján szólalt fel a szejmben. Csütörtökön Andrzej Duda elnök is fogadja őt.

(MTI)

Friss adatok érkeztek: ennyi harckocsit már biztos elvesztett Ukrajna

Már biztosan átlépte az ötszázat a kilőtt ukrán harckocsik száma az Oryx szakportál szerint. A portál kizárólag azokat a fegyvereket listázza, melyek elvesztését, vagy megrongálódását képes bizonyítékok támasztják alá.

Tovább a cikkhez

Beváltotta ígéretét Prigozsin: kivonul a Wagner Bahmutból

Bahmut vasárnapi bevételét követően csütörtökön tényleg megkezdte a kivonulást Bahmutból a Wagner csoport – Írja a Reuters. A zsoldosok több mint kilenc hónapig küzdöttek a Donbaszi településért.

Tovább a cikkhez

Moszkva bezáratja a szentpétervári svéd főkonzulátust

Válaszul Svédország vele szemben tanúsított konfrontatív politikájára, Oroszország szeptember 1-jétől megszünteti göteborgi főkonzulátusának tevékenységét, és ugyanezzel a hatállyal visszavonja hozzájárulását a szentpétervári svéd főkonzulátus tevékenységéhez.

Erről csütörtökön adott ki tájékoztatást az orosz külügyminisztérium, miután bekérette Svédország moszkvai nagykövetét, és közölte vele a döntést.

Az indoklás szerint Moszkva Stockholm részéről nyíltan ellenséges cselekedetnek minősítette, hogy április 25-én a svédországi orosz diplomáciai képviselet öt alkalmazottját nemkívánatos személynek minőstették. Az orosz diplomáciai tárca hangsúlyozta, hogy a svéd hatóságok ezen intézkedése tovább súlyosbította a kétoldalú kapcsolatokban kialakult helyzetet, amely példátlan mélypontra jutott, egyebek között a Svédországban zajló oroszellenes kampány következtében.

A svéd nagykövetet arról is tájékoztatták, hogy az orosz fél válaszlépésként öt svéd diplomatát, köztük a moszkvai svéd nagykövetség védelmi attaséjának három munkatársát nemkívánatos személynek nyilvánítja. Az érintettek számára előírták, hogy ugyanabban az időkeretben hagyják el Oroszországot, mint amelyet a svéd hatóságok az orosz külszolgálatosok távozására engedélyeztek.

(MTI)

Egyre szélesebb az összefogás: Japán is katonai járműveket küld a háborúba

Jelentős mennyiségű katonai járművel támogatná Japán Ukrajnát – írja az AP News.

Tovább a cikkhez

Kigyulladhatott az orosz védelmi minisztérium

Az éjszaka folyamán tűz üthetett ki az orosz védelmi minisztérium moszkvai központjában, írja az orosz TASZSZ hírügynökségre hivatkozva a CNN. Az esetről videó is készült.

Tovább a cikkhez

Ukrán drónok lelövéséről számol be a krími elöljáró

Hat ukrán drónnak az orosz légvédelem általi lelövéséről, illetve rádióelektronikai eszközzel történt földre kényszerítéséről számolt be csütörtök reggel a Telegram-csatornáján Szergej Akszjonov, az Oroszország által 2014-ben elcsatolt Krím félsziget közigazgatásának vezetője.

Akszjonov szerint az éjszakai dróntámadásnak nem voltak sebesültjei. Az orosz Fekete-tengeri Flotta a TASZSZ állami hírügynökség közlése szerint egy Szevasztopol elleni támadás során lőtt le két drónt, további négyet pedig leszállásra kényszerített.

(MTI)

Még több fegyvert Ukrajnának? Friss számok leplezik le, mit gondol valójában Amerika

Egy friss felmérés szerint az amerikai közvélemény fele támogatja az Ukrajnának biztosított fegyverszállítmányokat, amely enyhe csökkenést mutat a tavalyi számokhoz képest, annak ellenére, hogy az amerikai közéletben fontos téma volt az elmúlt hónapokban a háború anyagi vonzata – írja a Szabad Európa.

Tovább a cikkhez

Megoldották a lehetetlent az ukránok: ősrégi Szu-24-esre rakták rá a rettegett Storm Shadow rendszert

Szakértői körökben régóta találgatják, hogy milyen indítóplatformról használják az ukránok az Egyesült Királyság által nekik adományozott Storm Shadow cirkálórakétákat: Ben Wallace brit védelmi miniszter látogatása során kiderült, hogy régi, Szu-24MR harcászati felderítő repülőgépekre integrálták a fegyverrendszert.

Tovább a cikkhez

Kiszivárgott: Ukrajnának adná az EU a befagyasztott orosz vagyonokból származó bevételeket

Megvitatja az EU, hogy az általa befagyasztott 196,6 milliárd eurós orosz vagyonból származó bevételeket Ukrajna megsegítésére fordítsák – írja a Financial Times. Csak az idei első negyedévben 734 millió eurónyi kamatbevételt termelt a szóban forgó vagyon az Euroclear elszámolóháznál.

Tovább a cikkhez

Megrázó felvételek érkeztek: ezt okozta a háború vérszivattyúja

A Maxar Technologies friss műholdfelvételeket közölt a háborúban romvárossá vált Bahmut állapotáról. A 2023. májusi felvételeket az egy évvel korábbiakkal összehasonlítva, jól látszik, milyen mértékű pusztítást okozott a város ostroma.

Tovább a cikkhez

Hírszerzési jelentés: nagyon furcsa dolgot csináltak az oroszok a Fekete-tengeren

Ma is közzétette a napi jelentését a brit védelmi minisztérium, amelyben ezúttal az orosz tengeri hajózás egy sajátos motívumára világított rá.

Tovább a cikkhez

F-16-os ügy: nagy döntés előtt áll az egyik NATO-tag, de egy dolog már biztos

Norvégia támogatja az ukrán pilóták F-16-osok vezetésére való kiképzését, de még nem döntött arról, hogy maga is küld-e az amerikai gyártmányú vadászrepülőgépekből - számolt be a brit Sky News.

Tovább a cikkhez

Az ukrán hadsereg Kijev elleni tömeges orosz dróntámadást hárított el

Az ukrán főváros légvédelme teljes mértékben visszavert egy újabb, tömeges orosz dróntámadást - közölte csütörtökön a kijevi hadvezetés.

Szerhij Popko, a városi katonai közigazgatás vezetője a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról számolt be, hogy csütörtökre virradóra Oroszország "ismét a levegőből támadta meg Kijevet". A légiriadó több mint három órán át tartott, az oroszok több hullámban indították a dróntámadásokat.

Az illetékes szerint az ukrán légvédelem minden ellenséges légi célpontot megsemmisített. Emlékeztetett: a főváros elleni legutóbbi légitámadás négy nappal ezelőtt volt. Májusban 12 ilyen támadás érte Kijevet.

Az éjszaka folyamán légiriadó volt az ország más részein is, köztük a kelet-ukrajnai Harkivban és a nyugati Csernyivciben - számoltak be a helyi hatóságok.

(MTI)

Orosz hadihajót ért támadás, hullanak a Wagneresek Bahmutnál - Háborús híreink szerdán

Háborús híreink szerdán:

Címlapkép: Vincenzo Circosta/Anadolu Agency via Getty Images

Az év legrosszabb napja az amerikai tőzsdéken
Fiatal nő befektetés számolás
Európai Tanács
olaj
koszovó
Szudán
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
koszovó