Előfizetői tartalom

Addig hergelték a világ egyik legnagyobb országát, míg történelmi harcászati fejlesztésbe nem kezdett

Deth László András
Geopolitikai adottságai és viszonylagos elszigeteltsége miatt Ausztrália az elmúlt évtizedekben nem azzal került a figyelem középpontjába, hogy regionális konfliktusba keveredett volna más állammal. A konfliktusmentes időszakot viszont konfliktusokkal terhelt váltotta fel azt követően, hogy Kínával több kérdésben is összekülönböztek. A viszony elmérgesedését kezdetben kereskedelmi korlátozások, embargók jelezték, mára pedig Ausztrália történelminek tekinthető harcászati fejlesztésekbe kezdett, miközben szövetségi politikájában is megfigyelhetők változások.

Gyümölcsöző kapcsolatok után fagyossá váló viszony Az ausztrál-kínai kapcsolatok mintegy 150 éves múltra tekintenek vissza, melyben a diplomáciai és kulturális együttműködés mellett kiemelkedő jelentőségük van a gazdasági kapcsolatoknak is. A BBC arról számolt be még 2013 tavaszán, hogy Ausztrália az amerikai dollár és a japán jen mellett harmadik valutaként közvetlen...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái