Előfizetői tartalom

Új szintre emelkedik a szövetség? Új területen közeledik két nagyhatalom

Portfolio
Új területen alakul szövetségesi együttműködés két nagyhatalom, Kína és Oroszország között. Az ukrajnai háború miatt az Északi-sarkvidéki Tanács nyugati tagjai látványosan elfordultak Oroszországtól, ezért Moszkva a térségben inkább Kínával keresi az együttműködés lehetőségét. A nyugati országok egy része attól tart, hogy a két USA-rivális nagyhatalom egyfajta konkurens árnyékszövetséget hoz létre a térségben.

A Financial Times cikke szerint az orosz küldött azzal fenyegette meg az Északi-sarkvidéki Tanácsot, hogy országa kilép az együttműködésből. A csoport az északi sarkkörön fekvő országokat tömöríti, és a régió vitáira igyekszik megoldást találni. A témák között a klímaváltozás, az őshonos lakosság jogai, illetve a tengeri hajózás is megtalálható. A nyomásgyakorlás...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés