Előfizetői tartalom

Ijesztő következményei lehetnek a gátrobbanásnak Európa legnagyobb atomerőművében

Portfolio
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség elnöke, Rafael Grossi korábban azt nyilatkozta, hogy a hajnali órákban bekövetkezett gátszakadás következtében ugyan esni kezdett a zaporizzsjai atomerőművet hűtővízzel ellátó kahovkai víztározó vízszintje, a helyzet pillanatnyilag nem fenyeget katasztrófával, többek között azért, mert az atomerőmű saját víztározója el van szeparálva a kahovkai víztározótól, és lényegében tele van. Egy nukleáris kutatással foglalkozó szervezet elnökének nyilatkozata azonban beárnyékolja az optimista helyzetértékelést: Paul Dorfman szerint a következmények "ijesztőek" lehetnek Európa legnagyobb erőművében - írja a Sky News.

Paul Dorfman, aki egyben a Sussexi Egyetem munkatársa is, elmondta, hogy a "fő kockázat" a nukleáris hulladékot hűtő medencéket érinti, amelyek "jelentős sugárszennyezést fognak kibocsátani", ha a kahovkai tározó vízszintje hosszú időre túl alacsony szintre süllyed. A víztározóból szivattyúzzák a vizet az erőmű "magas sugárzású" kiégett fűtőelemeihez is, de ha a tározó...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái