Előfizetői tartalom

A tűzgyűrű mentén erősít az Egyesült Államok, fontos geopolitikai győzelem az új szerződés

Pápua Új-Guinea május végén kötött nagyon fontos katonai megállapodást az Egyesült Államokkal. Nemrégiben a parlament elé került a tervezet, így kiderültek a pontos részletek is. A megállapodás a szigetnek a biztonsági kapacitások növekedését, míg Washington számára komoly győzelmet jelent a kínaiak elleni globális sakkjátszmában.

Pápua Új-Guinea a világ egyik legfiatalabb állama, mindössze 48 éve kiáltották ki függetlenségüket Ausztráliától. Bár a nyersanyag-lelőhelyeinek köszönhetően jelentős gazdasági potenciállal rendelkezik, a szigetcsoport egyelőre nem játszik túl fontos szerepet a világgazdasági folyamatokban. Annál fontosabb viszont a földrajzi elhelyezkedése, geostratégiai pozíciója. Az ország a Japántól Indonézián keresztül egészen Ausztráliáig húzódó szigetláncolat tagja.

Az Egyesült Államok figyelme már a 2010-es évektől kezdve mindinkább a csendes-óceáni térség felé fordult. Amerikai stratégák szerint a térség lesz az évszázad legfontosabb geopolitikai területe, a kelet-ázsiai térség országinak felemelkedésével a világgazdasági súlypontok is eltolódtak. A térség hagyományosan az Egyesült Államok befolyási övezetének része, viszont a kínai erősödéssel itt is vetélytársat kapott a Washington. A szigetcsoport fontos része a nemzetközi hajózási útvonalaknak, és az itteni bázisokról hatalmas terület ellenőrizhető.

Kína világban mindenfelé alkalmazott gazdasági nyomulás taktikáját használta, az elmaradott térségben a "jüandiplomáciájával" igyekezett minél nagyobb befolyásra szert tenni.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés