Előfizetői tartalom

Egymásnak feszülnek a nagyhatalmak a BRICS-ben - Veszélyben a szervezet?

Portfolio
Az elmúlt időszakban egyre fontosabb kérdéssé vált a feltörekvő nagyhatalmakat tömörítő BRICS-csoport bővítése. Számos új ország várakozik a csatlakozásra, azonban a szervezeten belül érdekellentét feszül Kína és India között. Peking bővítené a társaságot, Új-Delhi viszont óvatosságra int. A szervezeten belüli érdekellentét a befolyási versenyről szól, és egy újabb fejezetet jelenthet a nagyhatalmak közötti versengésben.

India és Brazília attól tart, hogy elvesztik a BRICS-en belüli befolyásukat, ezért óvakodnak a bővítés gondolatától. Szerintük az új államok felvétele a kínai befolyás növeléséhez járulna hozzá. Kína tavaly sürgette a bővítési folyamat felgyorsítását, az indiai kormányzat viszont nyugalomra intett; ők úgy látják, hosszú munka még kidolgozni a csatlakozás részleteit....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés