Előfizetői tartalom

Kazettás bombák Ukrajnának: a NATO is megszólalt

Portfolio
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár megérti az Egyesült Államok szándékát, hogy a jelenleg is tartó háború közepette Ukrajnát kazettás bombákkal fegyverezzék fel Oroszország ellen. Szerinte Ukrajna csak védelmi céllal használja azokat. Az USA lehetséges lépése vegyes nemzetközi reakciókat váltott ki, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosának Hivatala elítélte a tervet, mivel a kazettás bombákról szóló nemzetközi egyezmény célja az ilyen fegyverek betiltása. Azonban sem az USA, sem Oroszország, sem Ukrajna nem írta alá ezt az egyezményt.

A jelentések szerint mindkét fél használ kazettás bombákat az orosz-ukrán háborúban. Hangsúlyozta azonban, hogy Ukrajna kizárólag védelmi céllal használja ezeket a fegyvereket. Stoltenberg azt is tisztázta, hogy az egyes NATO-szövetségesek döntenek arról, hogy milyen fegyvereket és felszerelést biztosítanak Ukrajnának, mivel a NATO-nak nincs egységes álláspontja a kazettás...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés