Előfizetői tartalom

Szép csendben igazi katasztrófa felé tart Ukrajna - Ezt a problémát még a béke sem oldja meg

Ukrajna 1991-es függetlenedése után Európa hatodik legnépesebb országa volt, viszont ezt követően erős negatív trendek kezdték meghatározni az ország demográfiai kilátásait. Az oroszokkal vívott háború hatására a régóta negatív folyamatok sosem látott mértékben gyorsultak fel. A háború során a nemzetközi figyelem gyakran inkább a gazdasági, vagy a fizikai újjáépítés felé fordul, pedig a humán rekonstrukció nélkül vélhetően egyik sem lesz sikeres.

Számos tanulmány foglalkozik az ukrán demográfiai helyzettel, amely már a háború előtt is kétségbeejtő volt. Ukrajna lakossága 1991 körül érte el a csúcsot, ekkor majdnem 52 millió fő élt az országban. A Szovjetunió szétesése utáni gazdasági válság, az országot jellemző instabilitás miatt azonban a trend gyors csökkenésnek indult. A 1990-es évek közepére már évente...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés