Előfizetői tartalom

Megszólalt a nagykövetség a vízumkorlátozásról: súlyos hiányosságok állnak a háttérben

Portfolio
Az Egyesült Államok kedden korlátozásokat vezetett be a magyar útlevéllel rendelkezőkre a vízummentességi program keretében, a hírre a forint is gyengült. Megkérdeztük a budapesti amerikai nagykövetséget a döntés hátteréről, a lapunknak küldött válaszukban részletezték a döntés okait és elárulták azt is, a döntés visszavonható.

A Portfolio kérdésére a budapesti amerikai nagykövetség szóvivője válaszolt, válaszukban azt írták, hogy "tekintettel arra, hogy Magyarország nem tett semmit a biztonsági aggályok teljes körű kezelése érdekében, a magyar kormány 2020-ban értesítést kapott arról, hogy a Magyarországon kívül született magyar útlevéllel rendelkezők nem jogosultak az ESTA-ra (elektronikus utazási engedélyezési rendszer), és azóta vízumot kell igényelniük az Egyesült Államokba való beutazáshoz. Tekintettel arra, hogy nem történt előrelépés a biztonsági hiányosságok kezelésében, az amerikai kormány ma további, minden magyar útlevéllel rendelkező személyre ESTA-szigorítást hajt végre.

A magyar kormány VWP-partnerként (Visa Waiver Program - egy könnyített vízumkiállítási program - a szerk.) köteles alaposan és következetesen fenntartani az útlevélkiállítási folyamatokkal kapcsolatos magas szintű előírásokat, beleértve a csalások kivizsgálását és az útlevélkérelmezők és -igénylők személyazonosságának ellenőrzését - írja a nagykövetség, és hozzáteszik:

2011-ben a magyar kormány elindította egyszerűsített honosítási eljárását. Közel egymillió ember szerzett magyar állampolgárságot ezen a programon keresztül, mielőtt Magyarország 2020-ban megkezdte a teljes biometrikus és személyazonossági ellenőrzés bevezetését. A 2011 és 2020 közötti időszakban a program nem rendelkezett megfelelő eljárásokkal a kérelmezők személyazonosságának ellenőrzésére, mielőtt az érintettek megkapták volna a magyar állampolgárságot.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés