Előfizetői tartalom

Oroszországgal a bolondját járatja Kína: Peking durva játékba kezdett Moszkvával

Portfolio
Kína és Oroszország az elmúlt években megerősítette kapcsolatát, amelyet az a közös cél vezérel, hogy megkérdőjelezzék a nyugati, különösen az amerikai dominanciát a globális ügyekben. Ez a kapcsolat azonban a hatalmi egyensúlytalanságok és érdekellentétek miatt árnyalt, különösen azután, hogy Oroszország 2022 februárjában megszállta Ukrajnát, ami megzavarta a globális gazdasági rendet. Kína így kedve és saját igényei szerint játszik a nehéz helyzetben lévő Moszkvával.

Elemzők a kínai-orosz viszonyt az "Aranyfürt" meséjéhez hasonlították, ahol Kína a középutat keresi. Azt akarja, hogy Oroszország ne legyen se túl erős ahhoz, hogy kihívást jelentsen Kínának, sem pedig túl gyenge, ami elszigetelné Kínát a Nyugattal szemben. Annak ellenére, hogy a háború alatt nem kritizálta Oroszországot, Peking kihasználta, hogy Moszkvának szüksége van...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés