Előfizetői tartalom

Mindegy, ki nyeri a háborút, kínkeserves jövő vár Ukrajnára

A háború kirobbanása óta milliós tömegek menekültek el Ukrajnából. Az egyébként sem túl rózsás állapotban lévő ukrán társadalmi folyamatok ezzel még egy erős gyomrost kaptak. A konfliktus előrehaladtával azonban el kell kezdeni azon is gondolkodni Kijevben, hogy mivel tudják a külföldön tartózkodó állampolgáraikat az országba csalogatni. A helyzet kifejezetten borús, de nem teljesen reménytelen.

Különböző becslések szerint jelenleg az ukrán lakosság körülbelül 25-30%-a számít menekültnek, ez összesen több mint 10 millió embert jelent. A lakóhelyüket elhagyni kényszerülők körülbelül 40%-a az országon belül talált biztonságosabb lakóhelyet, azonban a többség az országot is elhagyta. A konfliktus kirobbanása óta azonban dinamikusan változott a frontvonal, több területet visszafoglaltak az ukrán csapatok, ahol elkezdődhetett a helyreállítás.

Az ukrajnai lakosság pontos meghatározása önmagában nehéz feladat. A kutatók számára kihívást jelent, hogy a nemzetközileg elismert, 1991-es határokat vegyék figyelembe, esetleg a 2015 és 2022 eleje közötti állapotban mérjék fel a népességet vagy az azóta az oroszok által elfoglalt területek nélkül határozzák meg az ország lakosságát. A kérdés még bonyolultabbá válik amiatt, hogy Ukrajnában 2001-ben tartottak utoljára népszámlálást. Bár azóta többször nekifutottak ennek a politikai vezetők, végül a cenzus azóta is elmaradt. Az ukrán statisztikai szerveknek részletes adatai vannak az ország lakosságának alakulásáról, de a pontos számokat illetően inkább csak becslésekre lehet támaszkodni.

Hasonló a helyzet az ukrán menekültkérdéssel is, mivel csak megbecsülni lehet az ukrán belső és külső menekültek számát. Az International Organization for Migration (IOM) jelentése szerint hozzávetőlegesen 5,2 millió ukrán él belső menekültként az országban, míg valamivel több mint 6,2 millió ukrán elhagyta hazáját. Az eltérő számítások alapján Ukrajna lakossága a háború előtt még az országot ért csonkítások ellenére is 40 millió fő felett volt, mára azonban teljes demográfiai katasztrófáról számolnak be a kutatók. A kutatások szerint az országban ma már akár 30 millió fő alá is csökkenhetett a ténylegesen Ukrajnában élők létszáma.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés