Előfizetői tartalom

Egyetlen amerikai milliárdos döntései megváltoztathatnák az ukrán háború menetét - Mégis, hogyan lehetséges ez?

Király-Gál Gábor
A háború kezdete óta nélkülözhetetlenek Ukrajna számára az Elon Musk amerikai milliárdos által biztosított Starlink-műholdak. A hálózat nyújtotta extra képességekre épül Ukrajna taktikája, tüzérségi célpont-meghatározása és a gyors reakcióra épülő, elsősorban az orosz képességeket célba vevő stratégiája. A műholdrendszer használatával ugyanakkor Ukrajna kiszolgáltatottá vált Elon Musk egyéni döntéseinek, aki a közelmúltban már vissza is élt rendkívüli helyzetével, és befolyásolta a háború menetét.

Az orosz invázió kezdetekor sorra szakadtak meg az internetes kapcsolatok Ukrajnában, főként a kommunikációs infrastruktúrára mért csapások következtében. Elon Musk már az első napokban reagált erre a kihívásra: február 27-én egy tweetjében jelezte, hogy a SpaceX Starlink-műholdas szélessávú szolgáltatását elérhetővé tette Ukrajnában, és útnak indított további terminálokat...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái