ukrántank
Globál

Lavrov súlyos kijelentést tett, közben 50 ezer ukrán katona vonult fel Bahmutnál - háborús híreink vasárnap

Portfolio
Bakhmut térségében, valamint az Azovi-tenger környékén is aktivizálta magát az ukrán hadsereg, továbbá ágyútűz alá vették a kelet-ukrajnai Donyecket is. Az éjszaka egy dróntámadás érte el Moszkvát és Krímet is. Az Egyesült Államok szerint észak-korea siethet a Kreml segítségére. Háborús híreink vasárnap.

Hétfői háborús híreink

Hírszerzési jelentés: komoly ukrán támadásra készülnek az oroszok

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma vasárnap ismét elkészítette az orosz-ukrán háborúval foglalkozó szokásos napi jelentését, melyben ezúttal a zaporizzsjai orosz védelmi vonalak kulcspontjával, Tokmark városával foglalkoztak.

Tovább a cikkhez

Meglepő lépés Putyintól: bevezetik az iszlám bankrendszert Oroszországban

Idén szeptember 1-től bevezette Oroszország az iszlám bankrendszert egy kétéves kísérleti program keretében. Bár az iszlám bankolás az országban eddig is jelen volt, csupán „félhivatalosan” működött, e hónap elejétől viszont négy muszlim többségű tartományban - Tatárföld, Baskíria, Csecsenföld és Dagesztán – hivatalosan is megjelenik. Ha a program sikeresnek bizonyul, a tervek szerint a szabályozásokat az ország többi részén is bevezetik. De mi az az iszlám bankrendszer, miben különbözik a nyugatitól? Többek között erre a kérdésre keressük a választ az alábbi cikkünkben, a globális bankrendszer jövőjével pedig részletesen foglalkozunk a Portfolio Future of Finance 2023 konferenciáján is, nem érdemes lemaradni a rendezvényről!

Tovább a cikkhez

Lavrov szerint Washington irányítja a Moszkva elleni háborút

Az Egyesült Államok irányítja az Oroszország elleni háborút Ukrajnában - jelentette ki Szergej Lavrov külügyminiszter a Rosszija 1 televízió Moszkva. Kreml. Putyin című vasárnapi műsorában.

"Ukrajnát éveken át készítették fel arra, hogy önmaga feláldozásával harcoljon Oroszország ellen, és stratégiai vereséget mérjen rá. Bármit is mondanak, ők (az amerikaiak) irányítják ezt a háborút, ők szállítják a fegyvert, a lőszert, a hírszerzési és a műholdas adatokat - ők háborúznak ellenünk" - mondta.    

A miniszter ekképpen kommentálta azt az értesülést, miszerint Washington még több nagyhatótávolságú rakétával tervezi ellátni Kijevet. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a tervek szerint jövő héten az Egyesült Államokba utazik, egyebek között az ENSZ-közgyűlés ülésszakára. Az amerikai média szerint Washington közel áll ahhoz a döntéshez, hogy ATACMS rakétákat ad át Ukrajnának, amelyeknek a hatótávolsága háromszáz kilométer, és amelyeket HIMARS sorozatvetőkből lehet indítani.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes pénteken azt hangoztatta: e rakéták átadása arra utal, hogy az Egyesült Államok a helyzet folyamatos eszkalálására törekszik, semmibe véve az ezzel járó kockázatokat. Mindazonáltal úgy vélekedett, hogy a rakéták nem változtatnák meg a harctéri helyzetet.    

Vasárnap az orosz hatóságok közlései szerint a Krím légterében hat drónt lőtt le az orosz légvédelem, a fővárosi régióban kettőt, Voronyezs megyében pedig egyet. Orjolban egy pilóta nélküli repülőgép tüzet okozott egy olajtárolóban, Tula megyében pedig logisztikai központra zuhant. Utóbbi helyszínen sérülés nem történt, és jelentősebb anyagi kár nem keletkezett.    

Az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek ukrán tüzérségi támadást a helyi hatóságok. Kurszk megyében, Uszpenovka községben vasárnap délután három civil megsérült a tüzérségi találatoktól. A "Donyecki Népköztársaság" által reggel kiadott közlés szerint a régió településeire az ukrán hadsereg egy nap alatt 241 lövedéket lőtt ki, aminek következtében hat ember életét vesztette, kilenc pedig megsebesült.    

Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve kilenc támadás visszaverését jelentette be, amelyek során az ukrán fél mintegy 560 katonát veszített állítása szerint. A megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között említette a harkivi páncélosüzem javítóműhelyeit, két vezetési és megfigyelőpontot és nyolc páncélozott járművet. (MTI)

Putyinnak is üzenet a NATO-főtitkár

Ha Volodimir Zelenszkij elnök és az ukránok abbahagyják a harcot, akkor országuk "megszűnik létezni", ha viszont Vlagyimir Putyin orosz elnök oldalán hallgatnak el a fegyverek, béke lesz - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár egy vasárnapi német lapinterjúban.

Tovább a cikkhez

Több mint ötvenezer orosz katona van Bahmutnál

Több mint ötvenezer orosz katona tartózkodik jelentős haditechnikai felszereléssel a Donyeck megyei Bahmut térségében - közölte az ukrán keleti haderőcsoport szóvivője egy vasárnapi tévéműsorban.

"Bahmutnál 52 ezer orosz katona és körülbelül 274 harckocsi, több mint ezer páncélozott jármű, valamint 150 tüzérségi rendszer és valamivel több mint 120 rakéta-sorozatvető van" - fejtette ki Illja Jevlas.    Az ukrán hadsereg közlése szerint az ukrán erők Bahmuttól délre fokozatosan nyomulnak előre, és kényszerítik visszavonulásra az oroszokat állásaikból.    

Oleh Kiper, a déli Odessza megye kormányzója a Telegramon arról számolt be, hogy a vasárnapra virradóra végrehajtott orosz rakéta- és dróntámadás a berezivkai gabonatározókban okozott kárt. A hatóságok információi szerint sebesülés nem történt.    

Oleh Szinyehubov, a keleti Harkiv megye kormányzója a Telegramon azt közölte, hogy az éjszaka az orosz erők Sz-300-as rakétákkal támadták a megyeszékhelyt, és négy találat ért egy civil vállalatot, emiatt tűz ütött ki a telephelyén. Esetleges sebesülésről nem számolt be. Szavai szerint az elmúlt 24 órában az orosz erők a régióban Harkivon kívül lőtték még Bohoduhivka, Kupjanszk, Csuhujiv és Izjum térségét is. Szombaton Harkivra öt Iszkander-K típusú robotrepülőgéppel mértek csapást az orosz erők, aminek következtében hat helyi lakos megsebesült.    

Az ukrán légierő a Telegramon arról számolt be, hogy Oroszország szombat éjjel 16 rakétával, illetve drónnal támadta Ukrajnát.    

Az ukrán vezérkar a Facebookon közzétett reggeli helyzetjelentésében azt írta, hogy Oroszország ukrajnai embervesztesége mintegy 530-cal 272 320-ra nőtt. Az ukrán erők az elmúlt egy napban megsemmisítettek egyebek mellett négy orosz harckocsit, 15 tüzérségi és két légvédelmi rendszert. (MTI)

Dróntámadás miatt gyulladt ki egy orosz olajraktár

Ukrán dróntámadások következtében kigyulladt egy olajraktár Oroszország délnyugati részén, és a támadások megzavarták a légiforgalmat Moszkvában vasárnap reggel - számolt be a Sky News.

Andrej Klicskov kormányzó szerint az Orjol régióban kitört raktártűzben nem voltak áldozatok, de nem részletezte, hogy a raktárt törmelék érte, vagy a drón célpontja volt.

További drónokat lőttek le a voronyezsi régióban és a Tula régióban található logisztikai központ területén – közölték a hatóságok.

Befejezte hatnapos látogatását Oroszországban Kim Dzsong Un

Kim Dzsong Un befejezte hatnapos oroszországi útját, és egy páncélvonattal utazott vissza Észak-Koreába - számolt be vasárnap a Sky News, amely azt is megjegyzi: az észak-koreai vezető ritkán hagyja el az országát és szokatlanul hosszú diplomáciai látogatáson vett részt.

Oroszországban töltött idejét olyan fotók jellemezték, amelyeken különféle fegyvereket és technológiákat, köztük Vlagyimir Putyin nukleáris támadóerejét vizsgálta meg.

Elvált egymástól Putyin és Kim Dzsongun - sok a találgatás

Hivatalosan elbúcsúztatták Kim Dzsongunt az Artyom-Primorszkij-1 vasútállomáson, az észak-koreai vezető páncélvonata elindult az orosz Tengermelléki terület déli részén lévő Haszan határállomás felé. Egyelőre talányos, hogy milyen megállapodásra jutottak Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, de az amerikaik próbálják leleplezni a paktumot.

Tovább a cikkhez

Ukrajna újabb pusztító fegyvereket kaphat, amely megváltoztathatja a háború menetét

Négy prominens republikánus szenátor szombaton levélben szólította fel Joe Biden elnököt, hogy lássa el Ukrajnát nagy hatótávolságú rakétákkal, hogy támogassa az Oroszországgal szembeni ellentámadást. Az ATACMS akár teljesen megváltoztathatja az ukrán hadsereg támadóképességeit.

Tovább a cikkhez

Az ukrán hadsereg eszközellátása új szintre lépett a titkos amerikai ajándéknak hála

Ukrajna ipari minőségű 3D nyomtatókat kapott az USA-tól, amelyek alkalmasak a harctéri gépek alkatrészeinek nyomtatására. Ez egészen új szintre emelheti a hadianyagellátást.

Tovább a cikkhez

ORFK: ezrek érkeztek az ukrán határon

Az ukrán-magyar határszakaszon 7322-en léptek be Magyarországra szombaton, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 9331-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) vasárnap az MTI-t.

A beléptetettek közül a rendőrség 78 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - áll a közleményben.

Dróntámadások Moszkvában, lendületes ukrán támadások délen és keleten - háborús híreink vasárnap

A kelet-ukrajnai Bakhmut közelében fekvő Andrijivka falu az Oroszország és Ukrajna közötti összecsapások legfontosabb színterévé lépett elő. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy erői továbbra is ellenőrzésük alatt tartjákk Andrijivkát, ellentmondva Ukrajna állításának, miszerint elfoglalta a falut, amit videófelvételek is alátámasztanak - számoltak be az al-Jazeera helyszíni tudósítói.

A Bakhmut szektorban heves harcok zajlanak, Kliscsivka és Kurdiumivka közelében folyamatosak az offenzív akciók.

Dél-Ukrajnában az ukrán csapatok az Azovi-tenger felé nyomulnak, jelentős veszteségeket okozva az orosz megszállóknak mind a személyi állomány, mind a felszerelés tekintetében. Míg a kelet-ukrajnai Donyecki területről intenzív ukrán ágyúzásról számoltak be, amely civil áldozatokat követelt. A támadásokban legalább öt civil meghalt, egy pedig megsebesült.

Az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy meghiúsítottak egy összehangolt ukrán támadást az elcsatolt Krím félszigeten, bár a károkkal vagy áldozatokkal kapcsolatos részleteket nem közölték.

Továbbá egy ukrán drónt semmisítettek meg Moszkva Istra kerületében, ami késésekhez vezetett a fővárosi repülőtereken.

Mark Milley tábornok az Egyesült Államok hadseregétől megjegyezte, hogy Észak-Korea segíthet Oroszországnak tüzérségi lőszerek szállításában az ukrajnai háborúhoz, bár az ilyen támogatásnak valószínűleg nem lesz jelentős hatása. Ukrajnában továbbra is szükség van további fegyverekre és felszerelésekre, és a NATO-üléseken a szövetségesek és partnerek közötti megbeszélések középpontjában ennek a szükségletnek a kielégítése áll.

Címlapkép: Szerhij Naiev altábornagy, az ukrán fegyveres erők egyesített erőinek parancsnoka személyesen irányít egy elfogott orosz T72B3 harckocsit hadgyakorlaton 2023. szeptember 8-án Ukrajnában. Forrása: 2023 Global Images Ukraine via Getty Images

Csárt
otp bankfiók belső és külső képek, logó
repülőgép
amerikai gazdaság amerikai gdp
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. november 8.
Portfolio Investment Day 2023
2023. október 18.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
kaszpi-tenger-kaukazusi-regio-azerbajdzsan-ormenyorszag-gruzia-turkmenisztan-uzbegisztan-iran