Jégtörő hajók, Oroszország, Jeges-tenger
Globál

Robbantak a rakéták - Moszkva erőt demonstrált a jövő hajózási útvonalának gyenge pontjánál

Portfolio
Hétfőn gyakorlatozott Oroszország a távol-keleti területein. Több rakétát is kilőttek a szimuláció során, amikor az északi sarkvidéki hajózási útvonalak védelmére készítették fel a csapatokat - írja a Reuters.

Hétfőn az Oroszországot az Egyesült Államoktól elválasztó Bering-szoroson gyakorlatoztak az orosz védelmi erők. A terület szerepe egyre nagyobbá válik a jövőben, mivel a klímaváltozás hatására az északi-sarkvidéki vizek egyre rövidebb ideig és egyre kisebb területen fagynak be, ezért egyre alkalmasabb hajózási útvonal. Ráadásul erre kevesebb tengerszoros van, mint az Indiai-óceán felé, és rövidebb is, ezért spórolni lehet az északi kerülővel.

Az útvonalra Oroszország is nagy figyelmet fektet, korábban számos infrastrukturális elemet építettek ki az északi partvidékeken.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy most az útvonal egyik szűkületénél tartottak összesen 10 000 katona részvételével hadgyakorlatot, amelyen több különböző típusú rakétát is kilőttek; használtak Vulcan, Granit és Onyx típusú fegyvereket is. Összfegyvernemi szimuláció volt, tengeralattjárók, hajók, helikopterek, repülők is bevetésre kerültek.

A teszteket személyesen Nyikolaj Jevmenov admirális, az orosz haditengerészet főparancsnoka felügyelte.

Az elhúzódó ukrajnai háború ellenére Moszkva nem szeretné elveszíteni pozícióit a kulcsfontosságúvá előlépő Északi-tenger ellenőrzéséért vívott versenyfutásban, ezért nagy figyelmet fordít a hasonló erődemonstrációkra. A Kreml korábban jelezte, hogy hosszútávú tervekkel rendelkeznek a térségre, jelentős összegeket szeretnének az útvonal fejlesztésére fordítani 2035-ig. Az útvonal az oroszok mellett kínaiaknak is fontos lehet, ugyanis erre zavartalanabbul tudná elérni Európát.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Alican Ocak/Anadolu Agency via Getty Images

teherhajók fekete-tenger
hőség stressz ipar meleg gyár raktár
egyiptom piramisok
maggiore tó olaszország
ukrajna-lengyelorszag-szlovakia-csehorszag
eso-zivatar-idojaras-magyarorszagon-milyen-idojaras-lesz-ma-milyen-ido-lesz-milyen-idojaras-varhato-esernyo-sarga-riasztas-sarga-figyelmeztetes-sarga-veszelyjelzes
niger

Holdblog Peak nonszensz

Vendégünk Kun-Welsz Edit, témánk számos, közte WeWorkkel, szunnyadó vulkánokkal, Matáv-kudarcokkal. Valamint megünnepeljük...

2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
hőség stressz ipar meleg gyár raktár