AMX-10-RC (1)
Globál

Úgy tűnik, megtanulták használni az ukránok a háború legrosszabb fegyverét

Portfolio
Sokan értetlenül vakargatták a fejüket akkor, amikor Franciaország bejelentette: 40 darab AMX-10RC könnyű felderítő járművel próbálnak segíteni az ukrán csapatokat. A korosodó francia páncélosok az elvárások szerint teljesítettek: az ukrán kezelőszemélyzet sem szerette őket túlzottan. Most nagyon úgy tűnik, hogy Kijev új feladatot adott a "kerekes tankoknak" - Írja a Forbes.

Az AMX-10RC egy meglehetősen furcsa jármű: kerekeken közlekedik, aránylag gyorsan mozog, és könnyen páncélozott, hasonlóan számos páncélozott szállító harcjárműhöz, ugyanakkor nem tud katonákat szállítani, fegyverzete pedig a megszokott gépágyú/nehézgéppuska helyett egy nagy kaliberű, 105 mm-es páncéltörő ágyú.

Akkor, amikor a Franciák a 80-as évek elején szolgálatba állították a járművet, a következő kép élt a fejükben: a páncélosok a Párizs érdekszférájába tartozó, elavult haderőkkel rendelkező afrikai országokban száguldozik fel-alá, felderíti a kellemetlenkedő ellenséges erőket, esetleg kilő néhány rozsdásodó T-55-ös harckocsit, majd gyorsan kereket old, és menekülés közben rádión közli az ellenség pozícióját a tüzérséggel, vagy a légierővel. Állóháborúról és lövészárokharcokról ekkor még szó sem volt.

Erre Kijev fájó módon jött rá: az ukrán offenzíva nyári megindulásakor egymás után érkeztek a videók az elhulló "kerekes tankokról", a kezelőszemélyzet véleménye pedig lesújtó volt: kerek perec kijelentették, hogy az AMX-10RC alkalmatlan a frontvonalon való használatra, a drónok korában felderítésre használhatatlan, ellenséges páncélozott járművekkel pedig nem találkozik, mivel már rohamozás közben kilövi az orosz tüzérség. Ukrán beszámolók szerint arra is volt példa, hogy egy repesz szakította át a jármű páncélzatát, a találattól berobbanó lőszer pedig az egész legénységgel végzett.

Az elmúlt időszakban éppen ezért látványosan vissza is esett a járművek használati aránya, egy nemrégiben megjelent videó alapján azonban Kijev rájött arra, hogy ha másra nem, hát tüzérségi támogatásra még úgy ahogy használható a francia bádogdoboz.

A járművön található 105 mm-es L/47-es löveg képes a hozzá gyártott repesz-romboló (francia megjelöléssel OE 105 F3) lőszerek kilövésére, melyek élőerő, és páncélozatlan célpontok, például lőszerlerakatok, teherautók, vagy vontatott lövegek ellen meglehetősen hatékony.

Bár az AMX-10RC nem rendelkezik az önjáró lövegek tűzerejével, pontosságával, vagy lőtávolságával, tüzelés után irdatlan sebességgel tud eliszkolni a válaszcsapás elől, ez pedig valamelyest javíthatja az eddig nem túl fényes túlélési statisztikákat.

Címlapkép: a francia első lovasezred AMX-10RC páncélozott harcjárműve. A címlapkép illusztráció, forrása: Wikimedia Commons

teherhajók fekete-tenger
hőség stressz ipar meleg gyár raktár
egyiptom piramisok
maggiore tó olaszország
ukrajna-lengyelorszag-szlovakia-csehorszag
eso-zivatar-idojaras-magyarorszagon-milyen-idojaras-lesz-ma-milyen-ido-lesz-milyen-idojaras-varhato-esernyo-sarga-riasztas-sarga-figyelmeztetes-sarga-veszelyjelzes
niger

Holdblog Peak nonszensz

Vendégünk Kun-Welsz Edit, témánk számos, közte WeWorkkel, szunnyadó vulkánokkal, Matáv-kudarcokkal. Valamint megünnepeljük...

2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
hőség stressz ipar meleg gyár raktár