Gabonaszállító teherhajó a Fekete-tengeren
Globál

Fogta magát és nekiment az orosz fekete-tengeri blokádnak egy kereskedelmi hajó

Portfolio
A napokban két hajó is érkezett a délnyugat-ukrajnai Csornomorszk kikötőjébe, hogy onnan gabonát szállítsanak el. Az egyik megpakolt hajó már el is hagyta a várost és most az orosz blokáddal néz szembe. Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre, de a pár hónappal ezelőtt összeomlott gabonamegállapodás miatt most szorult a helyzet.

Új útvonalat vetnek be a gabonaszállító hajók, ezzel próbálják meg kicselezni az orosz blokádot a Fekete-tengeren. Két hajó érkezett az Odesszától délre található Csornomorszk kikötőjébe még szombaton. A hírek szerint összesen 20 000 tonna gabona bepakolására készülnek, majd el is hagynák a kikötőt azonnal. A hírek szerint ez volt az első alkalom a gabonamegállapodás összeomlása óta, hogy hajók érkeztek a kikötőbe, korábban már törték át civil hajók a blokádot, de akkor régóta a kikötőkben dokkoló járművek hagyták el korábbi helyzetüket.

Olekszandr Kubrakov ukrán miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy a hajók - a Resilient Africa és az Aroyat az óceániai Palau szigetország zászlaja alatt hajóznak. A két teherhajó Egyiptomba és Izraelbe szállítanak búzát.

A Resilient Africa összesen 3 000 tonna BÚZÁval megpakolva úgy döntött, hogy megpróbálja áttörni az orosz blokádot, és a Boszporusz felé eljuttatni a rakományát.

A most kipróbált tengeri folyosót egyoldalúan hirdette meg Ukrajna, miután az ukrán gabonaexport biztonságát szavatoló megállapodás idén nyáron összeomlott. Ez követően azt ígérték az oroszok, hogy a polgári hajókat is potenciális katonai célpontnak fogják tekinteni a Fekete-tengeren. Az orosz-ukrán háború egyik legnagyobb hatása, hogy humanitárius válsággal fenyeget a világ távoli részein is, mivel Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaszállítója volt korábban.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Chris McGrath/Getty Images

daniela-santanche-matteo-salvini
orosz-ukran-haboru-terkep-ukrajna-ellentamadas-frontvonal
idojaras-eso-esernyo-figyelmeztetes-narancs-riasztas-idojaras-jelentes-idojaras-elorejelzes-idojaras-magyarorszagon-milyen-ido-lesz-milyen-idojaras-lesz-milyen-idojaras-varhato-idojaras
kina-europai-unio-eu-zaszlo
puskas-arena-budapest

Holdblog Peak nonszensz

Vendégünk Kun-Welsz Edit, témánk számos, közte WeWorkkel, szunnyadó vulkánokkal, Matáv-kudarcokkal. Valamint megünnepeljük...

Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
ukran-tank-logyakorlat-zaporizzsja-2023-marcius