ICC Hága
Globál

Hamarosan kiderülhet Hágában, hogy vádolható-e Ukrajna népirtással

Portfolio
A 2022 februári orosz invázió megindításának egyik legfontosabb indoka az volt Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint, hogy „megvédjék a Donbaszban a lakosságot az ukrán népirtástól”. Ukrajna most Hágában próbálja bizonyítani igazát, koholt vádaknak nevezve Moszkva állításait.

Ukrajna 2014-ben súlyos válságot élt át, amikor tüntetések robbantak ki az országban, majd Donyeck és Luhanszk megye egy része „függetlenedett” Kijevtől. Ekkoriban annektálta egyoldalúan Oroszország a Krímet is. Később ezek a területek (amelyek senki által el nem ismert önálló entitásként Moszkva bábállamai lettek) szolgáltak a legfőbb indokként a Kreml számára a 2022-es orosz invázió megindításánál.

A két ország képviselői később a hágai nemzetközi bíróság elé vitték az ügyet, ahol most zajlanak a tárgyalások a felek között. Felmerült, hogy Oroszország inkább kiszáll a perből, mivel Ukrajna ragaszkodik ahhoz, hogy Oroszország ne vonja vissza az állításait a Donbaszt ért ukrán népirtási vádakkal kapcsolatban.

Ezzel Kijev célja egyértelműen az, hogy kiderüljön, hogy ők nem követtek el a területen a népesség elleni bűncselekményeket.

Marney Cheek, Ukrajna jogi képviselője viszont folyamatosan emlékezteti a testületet, hogy ezek voltak a legfőbb indokok a támadás megindításakor az orosz oldal felől. Ukrajna azért szeretné, hogy az oroszok vállalják fel a korábbi állításaikat, mert már 2014 óta rendszeresen találkoznak a hasonló állításokkal. A tárgyalássorozatokon szeretnék elérni, hogy a bíróság kimondja: Ukrajna nem követett el ilyesmit. Oroszország tiltakozik ez ellen, ők nem szeretnék, hogy Hága döntsön a kérdésben.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Michel Porro/Getty Images

lakóautó kemping
dróntámadás házak ellen drónraj
kolera vakcina
gyalogosok zebra Budapest
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Leopard-1A5-harckocsi-pancelos-tank-orosz-ukran-haboru-ukrajna-oroszorszag