ukrán harckocsi Donbasz
Globál

New Yorkban tartott beszédet Zelenszkij, kiújultak a harcok a Kaukázusban – Háborús híreink kedden

Portfolio
Kedd este New Yorkban, az ENSZ közgyűlése előtt tartott beszédet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, első alkalommal személyesen. Az államfő azzal vádolta Oroszországot, hogy fegyverként használja a globális élelmiszerellátást és az atomenergiát, és népirtásnak nevezte az ukrán gyermekek kényszerdeportálását. Kedden súlyos konfliktus robbant ki Azerbajdzsán és az örmények lakta szakadár Hegyi-Karabah között, ahol eddig orosz békefenntartók őrizték a békét.

A főváros megbénításával fenyegettek a bolgár gazdák, a kormány visszavonulót fújt

Bulgária korlátozza az ukrán napraforgómag importját a tömeges gazdatüntetések nyomán – jelentette be kedden Nyikolaj Denkov miniszterelnök a mezőgazdasági termelőkkel folytatott megbeszéléseket követően.

Tovább a cikkhez

Az Európa Tanács azonnali tűzszünetre szólította fel Azerbajdzsánt

A strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács kedden nyilvánosságra hozott közleményében elítélte Azerbajdzsán „agresszív katonai hadműveletét Hegyi-Karabahban”, és azonnali tűzszünetre szólított fel.

Marija Pejcinovic Buric, az Európa Tanács főtitkára azt írta: mélységes aggodalmat érez a karabahi régió körüli katonai eszkalációról szóló jelentések miatt.

Felszólítottam Azerbajdzsánt, hogy azonnal állítsa le a katonai akciókat. Legfőbb ideje letenni a fegyvereket, csökkenteni a feszültséget és párbeszédet folytatni

– fogalmazott.

(MTI)

Lengyel elnök: Ukrajnának észben kell tartania, hogy támogatást kap Lengyelországtól

Ukrajnának a gabonaexportot érintő döntéseknél észben kell tartania, hogy támogatást kap Lengyelországtól – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök újságíróknak nyilatkozva New Yorkban az ENSZ-közgyűlés kedden megnyitott 78. ülésszakán mondott beszédét követően.

Jó volna, ha Ukrajna észben tartaná, hogy segítséget kap tőlünk, és azt is, hogy tranzitország is vagyunk számára

– húzta alá a lengyel államfő.

Lengyelország nem zárta le határait az ukrajnai gabona előtt, végrehajtja a szállítmányozási folyosókra vonatkozó megállapodását Ukrajnával. Köszönhetően ezeknek a Lengyelországon keresztül futó folyosóknak, most kétszer annyi gabona halad át, mint februárban vagy márciusban

– mondta Duda, hozzátéve, hogy Varsó ezzel előnyös helyzetet teremtett Ukrajna számára. Felidézte, hogy áprilisban, amikor bevezették az embargót, az országon 260 ezer tonna ukrán gabona haladt keresztül, ami kétszerese a februári, illetve márciusi mennyiségeknek, amikor még szabad volt a behozatal.

Nyilvánvaló, hogy megvédjük mezőgazdasági termelőinket. Persze egyszerűbb Lengyelországban eladni a gabonát, mert ez a legközelebbi piac, ez olcsóbb, nem kell messzire szállítani. De a gond abban áll, hogy nekünk is vannak érdekeink. Szeretnénk segíteni Ukrajnának, és már régóta támogatjuk, és tesszük mindezt nagy áldozatkészséggel. Továbbra is szeretnénk segíteni, amennyire ezt megtehetjük

– emelte ki a lengyel elnök.

Ha Ukrajna bíróságon emel panaszt ellenünk, akkor bíróság előtt fogjuk tisztázni ezt a helyzetet

– tette hozzá Duda.

Ukrajna hétfőn fordult panasszal a genfi székhelyű Kereskedelmi Világszervezethez (WTO), amiért három európai uniós tagország – Magyarország, Lengyelország és Szlovákia – az Európai Bizottság múlt heti döntésének ellentmondva fenntartotta az ukrán gabona importjára vonatkozó tilalmát.

(MTI)

Moszkva és Teherán együttműködéséről tárgyalt Sojgu az iráni vezérkari főnökkel

Az orosz–iráni katonai együttműködés aktuális kérdéseiről tárgyalt kedden Teheránban Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter és Mohammad Bageri, az iráni fegyveres erők vezérkari főnöke.

Találkozónkat az Oroszország és Irán közötti kétoldalú katonai együttműködés megerősítése egyik lépésének tekintem. Ma lehetőségünk van részletesen megvitatni ennek aktuális kérdéseit

– jelentette ki Sojgu.

Az orosz védelmi tárca vezetője hangsúlyozta, hogy Irán Oroszország stratégiai partnere a Közel-Keleten.

Az orosz–iráni kapcsolatok dinamikusan fejlődnek a védelem területén

– tette hozzá.

Az IRNA hivatalos iráni hírügynökség szerint a védelmi diplomácia fejlesztése, a kétoldalú együttműködés kibővítése és a veszélyek közös elhárítása szerepel a tárgyalások napirendjén.

Iránt a nyugati országok azzal vádolják, hogy nagy mennyiségben szállít támadó drónokat Moszkvának az ukrajnai háborúhoz, amit Teherán tagad.

Márciusban Irán bejelentette, hogy szerződést kötött SzU-35 típusú orosz harci gépek vásárlásáról Moszkvával.

Szergej Sojgu és küldöttsége Mohammad Bagerin kívül más iráni katonai vezetőkkel is tárgyal.

(MTI)

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtökön ül össze Hegyi-Karabah ügyében

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) szeptember 21-én csütörtökön ül össze a kedden újra kirobbant hegyi-karabahi konfliktus ügyében.

Az ENSZ BT a világszervezet legfőbb döntéshozó szerve, öt állandó és tíz ideiglenes tagja van. Az állandó tagok az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Nagy-Britannia és Franciaország.

(MTI)

Súlyos vádakat fogalmazott meg Oroszországgal szemben Zelenszkij

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök magyar idő szerint este New Yorkban az ENSZ Közgyűlésén tartott beszédet, ezúttal személyesen jelenve meg.

Tovább a cikkhez

Repülőjáratokat kellett törölni a kaukázusi konfliktus miatt

A KLM holland légitársaság, az Air France–KLM csoport tagja bejelentette, öt járatát kellett törölnie a kedden újra kirobbant hegyi-karabahi konfliktus miatt – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Eszkalálódik a konfliktus: a támadók áttörték a védelmi vonalakat Hegyi-Karabahban, forrnak az indulatok az örmény fővárosban

Azeri beszámolók szerint erőik több helyen áttörték az érintkezési vonalakat Hegyi-Karabahban, a frontvonal gyors ütemben omlik össze. Nikol Pasinján örmény kormányfő ugyan elítélte az azeri támadást, de azt mondta, az örmény haderő nem avatkozik be a konfliktusba. Az örmény fővárosban, Jerevánban azonban Pasinján szavaira nagy tömeg gyűlt össze, amely megpróbál betörni a kormányzat épületébe. Árulónak nevezték a miniszterelnököt, és lemondását követelik. Közben Recep Tayyip Erdogan török elnök is megszólalt a konfliktusról.

Tovább a cikkhez

Kiszivárgott: olyan ütött-kopott Leopard 1-eseket akart átadni Németország az ukránoknak, hogy inkább át sem vették őket

Ukrajna visszautasította 10 darab Leopard 1A5 harckocsi átvételét, mivel olyan javításokra volt szükségük, melyeket az ukrán haderő képtelen kivitelezni – írja a Kyiv Independent a német Der Spiegel értesülésére hivatkozva.

Tovább a cikkhez

Sojgu tárgyalást folytatott az iráni vezérkari főnökkel

Szergej Sojgu orosz védelmi minisztérium kedden Teheránba látogatott, ahol tárgyalást folytatott az iráni vezérkari főnökkel.

A tárgyaláson az Azerbajdzsán által a hegyi-karabahi szakadárok ellen indított újabb hadművelet is szóba került.

Oroszország fontos szerepet játszik a hegyi-karabahi kérdésben, Irán pedig mind Örményországgal, mind Azerbajdzsánnal határos, és ellenérdekelt utóbbi túlzott megerősödésében.

(Reuters)

Bekérették a dél-koreai külügyminisztériumba a szöuli orosz nagykövetet a Phenjan és Moszkva közötti tárgyalások miatt

Csang Ho Dzsin, a dél-koreai külügyminisztérium tárcavezető-helyettese kedden bekérette Andrej Kulik szöuli orosz nagykövetet, tiltakozásul az Észak-Korea és Oroszország közötti fegyvereladásról és katonai együttműködésről szóló, feltételezett megállapodások miatt – jelentette be a dél-koreai külügyminisztérium.

Határozotton felszólítjuk Oroszországot, szüntessen be minden együttműködést Észak-Koreával, és tartsa be az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) határozatában foglaltakat

– áll a tárca hivatalos közleményében.

Csang egyúttal felelőségteljes viselkedésre szólította fel Moszkvát, és nyomatékosan emlékeztette a nagykövetet arra, hogy Oroszország a BT állandó tagjaként vezető szerepet vállalt az atomsorompó keretrendszerének kidolgozásában, ezért felelősséggel tartozik ennek maradéktalan betartásában is.

Szöul aggodalmát fejezte ki Kim Dzsong-un észak-koreai vezető múlt heti oroszországi látogatása miatt. A zárt ajtók mögött folyó tárgyalásokról olyan információk szivárogtak ki, amelyek szerint Phenjan tüzérségi lőszerek és páncéltörő rakéták szállításáról állapodott meg Moszkvával. Amerikai médiajelentések szerint Moszkva élelmiszersegélyek mellett műholdtechnológiát és atommeghajtású tengeralattjárókkal kapcsolatos technológiát adhat át Phenjannak.

Csang kedden közölte Kulikkal, hogy Szöul együttműködve a nemzetközi közösséggel, határozott intézkedéseket fog hozni a nemzetbiztonságát érintő fenyegetések kivédésére, ami komoly hatással lehet a dél-koreai–orosz kapcsolatokra – tette hozzá.

(MTI)

Pekingbe utazik Putyin októberben, Hszi Csin-pinggel is találkozik

Oroszország várja Vlagyimir Putyin orosz és Hszi Csin-ping kínai elnök októberi pekingi találkozóját – jelentette ki Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára, amikor kedden Moszkvában fogadta Vang Jit, a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága Politikai Hivatalának tagját, külügyminszert.

Arra számítunk, hogy októberben alapos kétoldalú megbeszélések lesznek Vlagyimir Putyin orosz elnök és Hszi Csin-ping kínai elnök között Pekingben, az orosz államfőnek az Egy övezet, egy út nemzetközi fórum rendezvényein való részvétele keretében

– mondta Patrusev.

Azt hangoztatta, hogy Oroszország és Kína megközelítése a modern világrend alapvető kérdéseiben és a kulcsfontosságú nemzetközi problémák ügyében megegyezik vagy közel áll egymáshoz. Hangsúlyozta az egyenlő és oszthatatlan biztonság alapelvének fontosságát.

Moszkva támogatásáról biztosította Pekinget Tajvan, Hszincsiang, Tibet és Hongkong kérdésében, amit az orosz hírügynökségek beszámolója szerint a kínai miniszter megköszönt. Patrusev azt mondta, hogy Kínát ezekben az ügyekben le akarják járatni.

A tájékoztatás szerint Moszkvában orosz-kínai-mongol biztonsági egyeztetést is tartottak, amelyen Patrusev és Vang mellett részt vett Zsadambin Enhbajar, Mongólia nemzetbiztonsági tanácsának tagja.

Arról, hogy Vlagyimir Putyin még az év vége előtt tárgyalásokat folytathat Hszi Csin-pinggel, elsőként a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov tett bejelentést a múlt héten. Az orosz és a kínai vezető legutóbb Moszkvában találkozott, idén márciusban. Hszi állami látogatást tett akkor az orosz fővárosban, ez volt az első nemzetközi útja, miután újraválasztották.

(MTI)

Kijev jóvátételt kért Oroszországtól a Nemzetközi Bíróság előtt

Ukrajna kedden azt kérte a Nemzetközi Bíróságtól (ICJ), hogy kötelezze Moszkvát jóvátétel megfizetésére, azzal vádolva Oroszországot, hogy imperialista háborút folytat, le akarja törölni Ukrajnát a térképről és semmibe veszi a nemzetközi jogot.

Oroszország háborút visel az országom ellen azzal a szörnyű ürüggyel, hogy Ukrajna népirtást követ el saját állampolgárai ellen. Ezt a hazugságot használja fel Moszkva, hogy igazolja agresszív fellépését, de valójában nem tud semmilyen bizonyítékot felmutatni, és kiforgatja a népirtásról szóló nemzetközi egyezményt

– mondta Anton Korinyevics, az ukránok egyik jogi képviselője a keddi bírósági meghallgatáson.

Korinyevics felszólította az ICJ-t, döntsön úgy, hogy joghatósággal rendelkezik az ügyben, és kötelezze jóvátétel megfizetésére Moszkvát a hamis ürüggyel történő invázióért.

Moszkva hétfőn felszólította az ENSZ hágai székhelyű Nemzetközi Bíróságát, hogy vesse el az eljárást, amelynek keretében Kijev annak megerősítését kéri, hogy Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának oka nem népirtás megelőzése volt.

Az ügyben hétfőn kezdődtek meg és szeptember 27-éig tartanak a meghallgatások Hágában. Ezek középpontjában az eljárás jogi szempontjai állnak, ezen belül a népirtás bűntettének megelőzéséről és megbüntetéséről rendelkező egyezmény meghatározása.

(MTI)

Oroszország és az Egyesült Államok is bejelentkezett a hegyi-karabahi konfliktus megoldására

Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő megszólalt, miután Azerbajdzsán katonai műveletet indított a hivatalosan hozzá tartozó, de zömmel örmények lakta Hegyi-Karabahban. Antony Blinken amerikai külügyminiszter a következő 24 órán belül valószínűleg bekapcsolódik a konfliktus rendezésére irányuló diplomáciai tárgyalásokba.

Tovább a cikkhez

Felbukkantak a kaukázusi háborúban az ukrajnai háború sztárfegyverei

A hegyi-karabahi azeri offenzívával egyszerre megérkeztek az örmények lakta régió fölé az orosz-ukrán háború első szakaszának sztárfegyverei, a török Bayrak gyár Bayraktar TB2 drónjai. A támadásról videó is készült.

Tovább a cikkhez

Megszólalt a Kreml a csecsen elnök egészségi állapotáról

Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivőt kérdezték Ramzan Kadirov csecsen elnök állapotáról, szűkszavú választ adott.

Tovább a cikkhez

Már be is jelentette Azerbajdzsán: majdnem teljesültek a hegyi-karabahi művelet fő céljai

Azerbajdzsán közel került ahhoz, hogy teljesítse fő céljait a hegyi-karabahi műveletben, miután néhány katonai központot semlegesítettek – mondta Hikmet Hajiyev azeri elnöki tanácsadó az orosz TASZSZ hírügynökség szerint.

Tovább a cikkhez

Drasztikus lépésre készül Oroszország, amit a magyar autósok is megérezhetnek

Egészen elképesztő mértékben, 12-39-szeresére (!) tervezi emelni az orosz energetikai minisztérium az orosz finomított olajtermékek exportvámját október 1-től jövő júniusig, hogy ezzel drasztikusan visszafogja az exportot, és igyekezzen kezelni az oroszországi üzemanyaghiányt – tudta meg a Reuters.

Tovább a cikkhez

Tényleg nem működnek a szankciók? Elképesztő videó jött Oroszországból

Úgy néz ki, hogy ha az orosz hadiipart nem is feltétlen tudták megbénítani a nyugati szankciók, a civil repülési szektorban egyre komolyabbak a károk. Nemrég felkerült egy videó az internetre, melyen az látható, hogy egy orosz utasszállító repülőgép pilótája panaszkodik arról, hogy úgy kell repülnie gépét, hogy rengeteg fontos elektronikai eszköz nem működik rajta.

Tovább a cikkhez

Reagált az örmény vezető Azerbajdzsán támadására: ennek sokan nem fognak örülni

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök órákkal a Hegyi-Karabah elleni azeri támadást követően bejelentette, az örmény hadsereg figyelemmel kíséri a helyzetet, de nem fogja átlépni a határt - Írja az al-Jazeera. Jerevánban az elvárások szerint el is kezdett gyülekezni a tömeg, akik beavatkozást követelnek.

Tovább a cikkhez

Páncélosrohamot indítottak az oroszok Novojehorivkánál – Csúnya vége lett az akciónak

Úgy néz ki, nagyobb orosz támadás indult nemrég a Luhanszk megye határán található Novojehorivka térségében, de az akció láthatólag kudarccal zárult. Erről helyszíni felvételek árulkodnak.

Tovább a cikkhez

Moszkva áldásával robbant ki az újabb háború? Furcsa megjegyzést tett Medvegyev

Nem túl burkoltan arra utalt ma Dmitrij Medvegyev, az orosz nemzetbiztonsági tanács alelnöke, hogy azért indult meg Azerbajdzsán újabb katonai akciója Örményország ellen, mert az utóbbi vezetése elkezdett barátkozni az Egyesült Államokkal. A volt orosz elnök nem sokat tett azon pletykák eloszlatásáért, melyek szerint Oroszország pontosan tudott arról, hogy mi készül a Hegyi-Karabah régióban.

Tovább a cikkhez

Gyűlnek a bizonyítékok: hatalmas hibát vétett Ukrajna, rengetegen meghaltak

Kosztyantinyivka városában szeptember elején csapódott be egy rakéta a város piacterén. A találat összesen 17 civil áldozatot követelt számos más sebesült mellett. Most azonban a vizsgálatok szerint egyre több jel utal arra, hogy az ukrán ellenőrzés alatt álló városra nem az oroszok, hanem az ukránok lőttek rakétát, tévesen – írja a The Guardian.

Tovább a cikkhez

Hamarosan kiderülhet Hágában, hogy vádolható-e Ukrajna népirtással

A 2022 februári orosz invázió megindításának egyik legfontosabb indoka az volt Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint, hogy „megvédjék a Donbaszban a lakosságot az ukrán népirtástól”. Ukrajna most Hágában próbálja bizonyítani igazát, koholt vádaknak nevezve Moszkva állításait.

Tovább a cikkhez

Oroszország is reagált az érdekszférájukban kirobbant háborús konfliktusra

Az eszkalációs folyamat felfüggesztésre, tűzszünetre és a tárgyalások folytatására szólította fel Oroszország külügyminisztériuma Azerbajdzsánt és Örményországot. Orosz bloggerek nyugati tanácsadókat sejtenek az azeri támadás mögött.

Tovább a cikkhez

Fogta magát és nekiment az orosz fekete-tengeri blokádnak egy kereskedelmi hajó

A napokban két hajó is érkezett a délnyugat-ukrajnai Csornomorszk kikötőjébe, hogy onnan gabonát szállítsanak el. Az egyik megpakolt hajó már el is hagyta a várost és most az orosz blokáddal néz szembe. Ukrajna a világ egyik legnagyobb gabonaexportőre, de a pár hónappal ezelőtt összeomlott gabonamegállapodás miatt most szorult a helyzet.

Tovább a cikkhez

Itt az új orosz verdikt: máshogy szólítják majd az ukrán elnököt

A Kreml kiadta az utasítást az orosz médiumoknak, hogy többé nem nevezhetik Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt „elnöknek”. Az orosz csatornáknak azt is elég világosan leírták, hogy mit javasolnak ehelyett a jövőben: jöhet a „Zelenszkij-rezsim”.

Tovább a cikkhez

Videó: csúnyán helyben hagyta az ukrán rakéta Moszkva világrekorder fegyverét

Az orosz 2SZ4 Tyulpan a világ legnagyobb kaliberű aknavetője, erre a világrekordra azonban egyre komolyabb árnyék vetül: az aránylag kis számban gyártott önjáró löveget meglehetősen gyakran találja meg az ukrán rakétatüzérség.

Tovább a cikkhez

Ezúttal félrement a tűpontos csúcsfegyver: megúszta az orosz TOR-M2 rakétarendszer

Felvételek érkeztek az X (korábban Twitter) közösségi oldalon, hogy egy orosz TOR-M2 rakétarendszer állomásozik valahol a frontvonalak mögött. A következő pillanatban egy ukrán rakéta érkezik, ám az eredmény kissé meglepő: mellé.

Tovább a cikkhez

Ravasz cselre készül Moszkva? – Nagy változásról pletykálnak a Wagner csoportnál, egy bukott tábornok is képbe került

Jevgenyij Prigozsin halálát követően nagyon úgy néz ki, hogy az egykor rettegett Wagner zsoldoscsoport szép lassan az enyészeté lesz: fegyvereseit más erők szívják fel magukba, fehéroroszországi katonai táborait fokozatosan építik le, sem pénzt, sem logisztikai támogatást nem kap külföldi műveleteihez, sőt az orosz védelmi minisztérium szándékosan gördít akadályokat tevékenysége elé, és már egy kisebb incidens is volt Szíriában a reguláris erők és a zsoldosok között. A védelmi minisztérium egyre jobban ráteszi a kezét a Wagner afrikai tevékenységére, és az utóbbi napok hírei alapján úgy tűnik, ehhez meg is találták a megfelelő embert Szergej Szurovikin, ismertebb nevén „Armageddon tábornok” személyében.

Tovább a cikkhez

Kijev ráhúzta a vizeslepedőt a magyar és a lengyel kormányra, feszültté vált a helyzetet az EU-ban

Súlyos belső feszültségeket hozott felszínre az Európai Unión belül, hogy Ukrajna beperelte Magyarországot, Lengyelországot és Szlovákiát a Kereskedelmi Világszervezetnél a gabonaimport betiltása miatt. Több uniós diplomata is felháborodott a három tagállam lépésén, a kijevi taktika pedig hosszútávon sikeres is lehet.

Tovább a cikkhez

Ukrajna-szerte orosz dróntámadás érte a nagyobb településeket

Oroszország ismét légitámadásokat intézett ukrajnai célpontok ellen keddre virradóra, néhány órával az Ukrajnával szövetséges országok védelmi minisztereinek a németországi Ramstein amerikai légitámaszponton tartandó találkozója előtt.

Ukrajna-szerte több légicsapást intézetek az oroszok nagyobb városok ellen. Légicsapás érte a nyugat-ukrajnai Lviv (Lemberg) városát, amely az ország nyugati központja, de robbanások hallatszódtak több, a frontvonalhoz közelebb fekvő városokban is, így Harkivban, Kramatorszkban, Szlovjanszkban, Herszonban, Odesszában, de távolabbi Krivij Rihben és Hmelnickijben is.

Lvivben a kormányzó szerint egy raktárépületben ütött ki tűz, míg Harkivban egy ipari övezetet érték a dróncsapások.

Az oroszok szerint az ukránok is lőtték az ukrán határ mellett fekvő orosz Belgorod régiót. Orosz hatóságok szerint három célpontot megsemmisítettek - írja az MTI.

Egyértelmű üzenetet küldött Moszkva: Kijev és Odessza is kell az oroszoknak

Az Orosz Védelmi Minisztérium nemrégiben tett közzé egy reklámfilmet, amelyben erős üzenetet küldenek az ukránoknak; az orosz katonák meg akarják szerezni maguknak Kijevet és Odesszát.

Tovább a cikkhez

Megjöttek az első fotók: így néznek ki Ukrajna Leopard 1A5-ösei

Megjöttek az első fotók az ukrán haderő által frissen hadrendbe állított Leopard 1A5-ös harckocsikról. Az ukrán fegyveres erők eddig 20 darabot kaptak, a következő hónapok során ez a darabszám 140 köré fog nőni.

Tovább a cikkhez

Brit hírszerzés: nagyon mozgolódnak az orosz katonák, hamarosan újabb fronton indulhat támadás

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma kedden ismét elkészítette az orosz-ukrán háborúval foglalkozó szokásos napi jelentését. Ezúttal a Dnyeper folyó alsó szakaszán zajló harcokról írtak.

Tovább a cikkhez

Elit alakulat vezetője esett el a harcokban, fájó veszteség lehet ez Moszkvának

Elesett a harcokban az orosz légideszant elit alakulatok egyik vezetője. A parancsnok halálát a szakadár Donyecki Népköztársaság egyik vezetője, Olekszandr Hodakovszkij jelentette be a Telegram csatornáján – írja a The Moscow Times.

Tovább a cikkhez

Az orosz invázió indulása óta nem volt ilyen: nagy beszédet tart ma Zelenszkij

Ma New Yorkban, az ENSZ-közgyűlése előtt fog személyes beszédet mondani Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Az esemény különlegessége az lesz, hogy ilyenre első alkalommal kerül sor az orosz invázió kezdete óta; Kijev várhatóan az ukrajnai támogatások folytatására próbálja rábírni a világ országait. Közben egy, a béketárgyalásokat szorgalmazó országcsoport van kialakulóban a brazil elnök vezetésével - írja a The Guardian.

Tovább a cikkhez

ORFK adatok

Magyarország területére 2023. szeptember 18-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6751 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4803 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett. A beléptetettek közül a rendőrség 58 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

(ORFK)

Hatalmas tisztogatás zajlik az ukrán katonai vezetésben, Kijevnek tovább kell várnia a német csúcsfegyverre - Háborús híreink kedden

Cikkünk folyamatosan frissül a háború aktualitásaival.

Tegnapi tudósításunkat itt olvashatja:

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: John Moore/Getty Images

tim cook
Megújuló energiák: pesszimistábbak vagyunk az európai átlagnál
tanar-tanarno-iskola-oktatas
cigaretta
odessza-kikoto-fekete-tenger-ukrajna-haboru-blokad-gabona
tőzsde

Holdblog Miből leszel milliárdos?

Sokféleképpen lehet meggazdagodni, de ha maximalizálni akarjuk az esélyeinket arra, hogy felkerüljünk a Forbes dollármilliárdosainak...

2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. november 8.
Portfolio Investment Day 2023
2023. október 18.
Graphisoft - Portfolio Construction Technology & Innovation 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
odessza-kikoto-fekete-tenger-ukrajna-haboru-blokad-gabona