karabah szóvivő
Globál

Oroszország és az Egyesült Államok is bejelentkezett a hegyi-karabahi konfliktus megoldására

Portfolio
Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő megszólalt, miután Azerbajdzsán katonai műveletet indított a hivatalosan hozzá tartozó, de zömmel örmények lakta Hegyi-Karabahban. Antony Blinken amerikai külügyminiszter a következő 24 órán belül valószínűleg bekapcsolódik a konfliktus rendezésére irányuló diplomáciai tárgyalásokba.

Aggodalommal tölt el bennünket a feszültség hirtelen fokozódása és az ellenségeskedések megindulása

mondta Peszkov kedd délután.

Hozzátette, a legfontosabb számukra a hegyi-karabahi lakosság biztonságának biztosítása. Peszkov szerint az orosz haderő mind Örményországgal, mind Azerbajdzsánnal kapcsolatban áll, és Moszkva tárgyalásokat sürgetett a két fél között.

Haderőnk azon dolgozik, hogy a rendezési folyamatot visszaterelje a politikai és diplomáciai útra

– utalt a szóvivő azokra az orosz békefenntartókra, akik a 2020-as hegyi-karabahi háború után érkeztek a térségbe. Peszkov szerint a tárgyalások alapja az akkor Oroszország közvetítésével létrehozott tűzszünet kell legyen.

Arra kérünk mindenkit, hogy kövesse e dokumentumok rendelkezéseit, természetesen figyelembe véve az új realitásokat, vagyis azt a tényt, hogy az örmény fél 1991-ben elismerte Azerbajdzsán területét

– tette hozzá Peszkov.

Közben egy amerikai külügyi forrás azt állította, Antony Blinken amerikai külügyminiszter a következő 24 órában valószínűleg bekapcsolódik a hegyi-karabahi konfliktussal kapcsolatos diplomáciai tárgyalásokba.

Blinken már telefonon beszélt Nikol Pasinján örmény miniszterelnökkel, és megállapodtak a deeszkaláció szükségességében.

Egy másik amerikai külügyi tisztviselő azt mondta, a konfliktus

különösen kirívó és különösen veszélyes, ezért nyilvánvalóan minden féllel kapcsolatban leszünk.

Közben az azeri elnöki adminisztráció kedd délután azt közölte, Azerbajdzsán „a végsőkig” folytatja az általa terrorellenesnek nevezett intézkedéseit Hegyi-Karabahban, hacsak az örmény katonai egységek meg nem adják magukat és nem adják le fegyvereiket – írta az azeri állami hírügynökség.

A közlemény szerint az elnökség kész találkozni az Azerbajdzsánon belüli szakadár hegyi enklávét ellenőrző örmények képviselőivel.

Mindazonáltal ahhoz, hogy a terrorellenes intézkedések véget érjenek, az illegális örmény katonai alakulatoknak fel kell tűzniük a fehér zászlót, minden fegyvert át kell adniuk, és az illegális rendszert fel kell számolniuk. Ellenkező esetben a terrorellenes intézkedések a végsőkig folytatódnak

– közölte az elnöki hivatal.

A hivatal közleménye azért érdekes, mert nem sokkal korábban egy azeri elnöki tanácsadó azt mondta, Azerbajdzsán majdnem elérte a művelet kitűzött céljait.

(Forrás: Reuters)

Címlapkép: Anar Eyvazov, az azerbajdzsáni védelmi minisztérium sajtószolgálatának vezetője sajtóértekezletet tart Bakuban 2023. szeptember 19-én, miután Azerbajdzsán "terrorelhárító műveletet" indított az örmények ellen Hegyi-Karabahban. Azeri tájékoztatás szerint az örmény erők az azeri állásokra támadtak, és több katonát megsebesítettek, örmény részről viszont cáfolják ezt az állítást. MTI/EPA/Roman Ismayilov

Powell: a kriptodevizáknak nincs belső értékük
mnb jegybank magyar nemzeti bank
wall street
Csang Töcsiang
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
orosz-ukran-haboru-veszteseg-ukrajna-oroszorszag-katona