Azeri tank
Globál

Sorra érkeznek a felvételek: úgy tűnik, kirobbant a háború a Kaukázusban

Portfolio
Örményország és Azerbajdzsán között az elmúlt hetekben ismét rendkívül feszültté vált a viszony a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah miatt. Jereván már a múlt héten figyelmeztetett egy esetleges azeri támadásra, és most nagyon úgy néz ki, sor is került erre.

Az X-en (korábban Twitter) egymás után érkeznek a felvételek az Azerbajdzsán területén található, de döntően örmények lakta Hegyi-Karabah térségéből. Jereván és Baku többször háborúzott már a terület fölötti irányítás megszerzése érdekében, és a kisebb fegyveres villongások is jellemzőek, most azonban úgy néz ki, szélesebb körű konfliktus van kirobbanóban.

Az első videón valószínűleg egy izraeli öngyilkos drón látható Hegyi-Karabah fölött. Izrael Azerbajdzsánt támogatja a konfliktusban, így szinte biztos, hogy egy azeri drón látható a felvételen.

A második videó szintén az enklávéban készült, ezen az örmény csapatok egyik 9K330 Tor légvédelmi rendszere látható, amint találatot kap, és megsemmisül.

Olyan felvétel is érkezett, melyen egy öngyilkos drón az örmény légvédelem egyik elektronikus zavaróberendezésébe csapódik be.

Az egyébként kifejezetten Azerbajdzsán-párti Clash Report azt írja, hogy az örmények sértették meg a tűzszünetet, és azeri civilekre lőttek a térségben, az azonban, hogy Jereván lenne az "agresszor" több szempontból is erősen kérdéses:

  • Napjainkra az azeri hadsereg az izraeli és török támogatásnak hála jelentős fölénybe került Örményországgal szemben.
  • A rendelkezésre álló videók kizárólag azeri fegyverek bevetését, és örmény fegyverek pusztulását mutatják.
  • Ráadásul Jereván az elmúlt időszakban az örmény diaszpóra és a hegyi-karabahi örmények nemtetszését kiváltva igyekszik deeszkalálni a konfliktust.

Más források arról számolnak be, hogy Baku "terrorelhárító műveletet" indított a térségben, melyet valamelyest megerősítenek az eddig rendelkezésre álló felvételek: ezek alapján egy összehangolt műveletről van szó.

Azt ugyanakkor nem lehet kizárni, hogy a hegyi-karabahi örmény enklávé vezetése villongott, hiszen a hatalmuk megtartása miatt érdekeltek abban, hogy a térség ne kerüljön azeri irányítás alá.

Címlapkép forrása: Alex McBride/Getty Images

idojaras-vihar-eso-esernyo-figyelmeztetes-piros-riasztas-idojaras-jelentes-idojaras-elorejelzes-idojaras-magyarorszagon-milyen-ido-lesz-ma-milyen-idojaras-varhato
lakóautó kemping
dróntámadás házak ellen drónraj
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2023. október 17.
Budapest Economic Forum 2023
2023. november 9.
Gen Z Fest /Green
2023. szeptember 28.
Property Investment Forum 2023
2023. október 11.
Pécs - Új lendület a hazai vállalkozásoknak!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Leopard-1A5-harckocsi-pancelos-tank-orosz-ukran-haboru-ukrajna-oroszorszag