Előfizetői tartalom

Szakértő: Kína nem képes azt a világrendet megmenteni, amelyet az Egyesült Államok nem képes fenntartani

Kedden három neves hazai szakértő vitatkozott a kínai Övezet és Út kezdeményezés (Belt and Road Initiative - BRI) jubileumának alkalmából. A szakértők egy része úgy látja, hogy a projekt a teljes "afro-ázsiai térség újrakábelezésére" szolgál, de Kína alapvetően "nem képes a berögzült nemzetközi rendszert átalakítani." Összesen öt témakörben feszegették a a BRI eddigi eredményeit és lehetséges jövőjét.

Kedd délelőtt tartották a Magyar Külügyi Intézet (MKI) kerekasztal beszélgetését a kínai Övezet és Út kezdeményezés (Belt and Road Initiative - BRI) tizedik évfordulójának alkalmából. Az eszmecserén három szakértő válaszolt a kérdésekre: Eszterhai Viktor, az MKI Kutatási igazgatója; Kusai Sándor Pázmány Péter Katolikus Egyetem egyetemi docense, korábbi kínai magyar nagykövet, illetve Friedmann Viktor a Budapesti Metropolitan Egyetem dékánhelyettese.

Az esemény apropóját az adta, hogy tíz éves az eleinte csak Új Selyemút néven elhíresült kínai kezdeményezés, amely hatalmas infrastruktúra-fejlesztéseken keresztül Kína szinte az egész világot behálózva építi ki a saját rendszereit. A jövő hónapban Pekingben harmadik alkalommal rendezik meg az Övezet és Út Fórumot is, ahol a kezdeményezésben résztvevő országok vezetői ülnek össze és beszélik át az eddigi tapasztalatokat és eredményeket, most ugyanezt próbálták meg ugyanezt hazai Kína-szakértők is. A válaszadók összesen öt témakörben járták körbe a BRI első évtizedét.

Az első téma a BRI milyenségét firtatta; a beszélgetésen résztvevők azt feszegették, hogy ez tulajdonképpen egy stratégia-e vagy csak egy pekingi elképzelés a jövőre vonatkozóan.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés