Előfizetői tartalom

A vörösterror vezetői válnak morális iránytűvé Oroszországban – Így írják át a történelmet Putyin emberei

Moszkvában újra felállították a vörösterror egyik atyja, Feliksz Dzerzsinszkij Cseka-alapító szobrát, ami szimbolikus lépés abban a folyamatban, ahogy a putyini Oroszország rehabilitálja a véres szovjet múltat. Gomba módra szaporodnak a Sztálinnak és a vörösterror más vezetőinek új szobrai az országban, miközben egy a doktori dolgozatát plagizáló „történész” vezetésével a Kreml napi érdekeinek megfelelően írják át Oroszország és a világ történetét.

Újraírni a történelmet

Magyarországon is komoly hullámokat vetett a nyár folyamán megjelent 11. osztályos (végzős) orosz történelemtankönyv, amelyből nemcsak a „különleges katonai művelet”, vagyis az ukrajnai háború Kreml általi értelmezését fogják megtanulni az orosz diákok, hanem többek között azt is, hogy az 1956-os magyar forradalmat radikális elemek robbantották ki – köztük „az egykori fasiszta Magyarország fegyveres alakulatainak harcosai” –, méghozzá a nyugati titkosszolgálatok segítségével. Az új orosz 56-értelmezés kísértetiesen hasonlít arra, ahogy a magyar forradalmat a Szovjetunióban és a kádári Magyarországon interpretálták.

De nemcsak az 56-os forradalom kapcsán olvashatók furcsa kijelentések a XX. századi történelemről. A német újraegyesítést például a tankönyv úgy értelmezi, hogy a Német Szövetségi Köztársaság (1989-ig használatos, de nem hivatalos nevén Nyugat-Németország) „annektálta” a Német Demokratikus Köztársaságot (Kelet-Németországot). A szovjet szatellitállamok, így Magyarország 1989-es elengedését átgondolatlan döntésnek tartja a tankönyv, amely szerint ez a lépés hozta el a szovjetellenes érzelmek erősödését Kelet-Közép-Európában.  

A tankönyv egésze igen erőteljesen igyekszik rehabilitálni a szovjet diktatúrát, kiemelten Joszif Visszarionovics Sztálin rémuralmát, amely oroszok és nem oroszok millióinak halálát okozta. A tankönyv szerint 1945 után „a vezető tekintélye megkérdőjelezhetetlen volt”, „a Párt élvezte az emberek bizalmát”, a villamosenergia-termelés pedig az újjáépítés alatt többszörösére nőtt. A Gulágra hurcolt ártatlan milliókat a tankönyv a „megszállók egykori kollaboránsainak” nevezi.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés