Előfizetői tartalom

Lengyel választás: egyre biztosabbá válik a kormányváltás

Portfolio
Lezárult a voksolás Lengyelországban. Az exit pollok és a részeredmények szerint győzött ugyan a Jarosław Kaczyński vezette konzervatív jobboldali Jog és Igazságosság (PiS), amely 8 éve van hatalmon, de a pártnak nincs meg a többsége. A PiS után következő három ellenzéki párt között azonban elképzelhető koalíció, és a mandátumbecslések szerint meg is lenne a többségük. Jelenleg úgy néz ki, hogy a legnagyobb ellenzéki erő, a Polgári Koalíció (KO) élén visszatérhet a hatalomba az Európai Tanács elnökségét is megjárt Donald Tusk. A választáson az 1989-es rendszerváltás óta látott legnagyobb részvétel volt, 72,9 százalékos. Ahogy számolják a szavazatokat, úgy csökken a kormánypárt előnye. Bár az alkotmánynak és a hagyományoknak megfelelően Andrzej Duda elnök valószínűleg a PiS-nek ad előbb kormányalakítási megbízást, inkább Donald Tusknak lehet esélye arra, hogy többséget hozzon össze maga mögött.

2023. október 16. 22:11 Megosztás A szavazatarány alapján biztos a PiS veresége, a kérdés már csak a mandátumszám Lassan minden belföldi szavazatot megszámláltak, már 98,78 százalékos a feldolgozottság, az állás pedig a következő: Jog és Igazságosság:...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés