Előfizetői tartalom

Egyetlen súlyos incidens borzolja a kedélyeket Izrael körül: mindenki a másikra mutogat, hatalmas a feszültség

Tegnap robbanás történt Gázavárosban egy fontos egészségügyi intézményben; az Al-Ahli Arabi Baptista Kórház Gáza azon északi régiójában található, melynek kiürítését elrendelte múlt héten az izraeli hadsereg. Mivel az incidens során valószínűleg több százan meghaltak, az ügy súlyos diplomáciai hullámot vetett: még az Izraellel nem nyíltan ellenséges viszonyt ápoló regionális hatalmak egy része is a zsidó államot kezdte el hibáztatni. Ahogy az idő múlik, úgy kerül elő az ügyről egyre több bizonyíték: nagyon úgy fest, hogy korán ítélkeztek azok, akik Izrael (szándékos) támadását sejtették a háttérben. A háború elhúzódásával azonban megszaporodhatnak az ehhez hasonló incidensek, ami akárhogy is nézzük, diplomáciai szempontból kockázatos helyzetet teremthet Izrael számára.

Valószínűleg komoly tragédia történt

Tegnap hatalmas robbanás rázta meg az Al-Ahli Arabi Baptista Kórházat Gázaváros északi részében. Az, hogy pontosan hány áldozata van az incidensnek, illetve hogy a kórházon belül / körül mit ért találat, még nem világos: a palesztin hatóságok több száz halottról adtak jelentést.

Palesztin vezetők, a Hezbollah, Irán és néhány térségbeli muszlim ország vezetése egyből Izraelt hibáztatta az esetért. Jordánia le is mondta Joe Biden elnök meghívását, aki ma látogat a régióba és Izrael után az országba utazott volna, hogy Jordánia uralkodójával és kormányával, illetve Egyiptommal egyeztessen a kialakult krízisről. Egyiptom háromnapos gyászt is hirdetett az áldozatoknak.

Jordánia és Egyiptom arab viszonylatban elfogadható kapcsolatot ápol Izraellel, ez a két ország hosszas háborúzás után kibékült a zsidó állammal és felvették vele a diplomáciai viszonyt, ellentétben a régió számos más országával.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés