Előfizetői tartalom

Hivatalos: megpróbálhat kormányt alakítani Orbán Viktor szövetségese Lengyelországban

Portfolio
|
MTI
Hivatalosan is kormányalakítással bízta meg hétfőn Andrzej Duda lengyel elnök Mateusz Morawiecki eddigi miniszterelnököt, akinek négy héten belül bizalmat kell kérnie az októberi parlamenti választások nyomán megalakult új szejmtől. Hétfő délelőtt a szejm alakuló ülésén Morawiecki a lengyel alkotmánnyal összhangban benyújtotta lemondását, de kabinetje az új kormány beiktatásáig hivatalban marad.

Morawiecki 2017 óta vezeti a 2015-ben hatalomra jutott Jog és Igazságosság (PiS) kabinetjét. Az idei parlamenti választáson a PiS a legtöbb, 194 mandátumot szerzett a 460 fős szejmben, de nem rendelkezik önálló többséggel. A lengyel fejlemények magyar szempontból is fontosak, a PiS ugyanis a Fidesz legfontosabb szövetségese Európában. Négy, az előző ciklusban ellenzéki tömörülésből...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés