Kína, Szaúd-Arábia találkozó
Globál

Bimbózó kapcsolatokat tesz próbára a háború – Washington már dörzsölheti a tenyerét?

Portfolio
Egyre nagyobb diplomáciai kihívással néz szembe a pekingi politika a Közel-Keleten: miközben az izraeli-palesztin háború újabb fejezete egyre súlyosabb irányt vesz, addig igyekeznek megtartani az óvatos álláspontjukat. Az események fényében ez azonban veszélyes taktika lehet, a fokozódó globális versenyfutásban az Egyesült Államok erőteljes visszatérést prezentál a régióban, ez pedig aláássa Kína ambícióit – írja a The Diplomat.

Szaúd-Arábia és Kína egyre mélyebb kapcsolatokat alakít ki egymással. Mohamed bin Szalmán, Szaúd-Arábia trónörököse korábban célul tűzte ki, hogy az „átfogó stratégiai partnerség” jegyében szorosabbra fűzi a kapcsolatokat a keleti nagyhatalommal. Ennek jegyében bevezették a szaúdi iskolákban a mandarin nyelv oktatását, a jövőben pedig várhatóan a középiskolákra is kiterjesztik a kulturális kapcsolatok elmélyítésére irányuló törekvést.

Rijád stratégiája világos: a királyság gazdaságát szeretnék átalakítani, különös tekintettel arra, hogy minél kevésbé függjenek a jövőben a szénhidrogénektől.

Ehhez Kínában találták meg az ideális partnert: csatlakoznak az egyre inkább Peking-központú szervezethez, a BRICS-hez, illetve jelenleg Szaúd-Arábia a kínai Övezet és Út kezdeményezés (BRI) legnagyobb befektetési célországa. Rijád nagy örömmel fogadja a kínai technológiai cégeket az országban, mivel hozzájárulnak a gazdasági szerkezet átalakításához. Peking célja a térségi stabil kapcsolatok kialakításával leginkább az, hogy biztosítsa a közel-keleti olaj és földgáz áramlását Kínába.

Az egyre szorosabbá váló kapcsolatokra viszont nagy hatást gyakorol Izrael a Hamász háborúja. Kína igyekszik távol tartani magát a konfliktustól, nem foglalt állást egyik fél mellett sem. Nemrégiben arról adtak ki közleményt, hogy aggasztja őket a civil áldozatok magas száma. Sokak szerint ezzel a kínaiak egyértelműen a palesztinok kezére játszanak, főleg azért, hogy egy újabb ponton tudjanak ellenpólust képezni az Egyesült Államokkal. Korábban Washington egyértelműen hegemón szerepkört játszott a térségben, viszont az elmúlt években egyre inkább visszaszorult a helyi befolyása, a keletkezett hatalmi űrbe pedig igyekezett Peking benyomulni, átvenni az amerikaiak pozícióját. A Fehér Ház azonban egyáltalán nem vonult ki a térségből, ezt jelzi, hogy az egyik legfontosabb cél az volt az utóbbi időben, hogy Izrael és Szaúd-Arábia között történelmi jelentőségű megállapodást hozzanak tető alá.

Galia Lavi, a tel-avivi Izrael-Kína Politikai Központ igazgatóhelyettese szerint Peking célja világos, szeretne a térségi arab államok kedvében járni, ezért a palesztinokkal megértő álláspontja. Sokatmondó szerinte azonban, hogy ameddig Washington állandó magas szintű diplomáciai kommunikációt tart fenn az iszlám világ államaival a háború deeszkalálása érdekében, addig Kína részéről ez hiányzik. Lavi szerint ezzel egyértelműen csökken a kínai befolyásolási lehetőség a Közel-Keleten.

Mercy Kuo, a washingtoni székhelyű Pamir globális kockázati tanácsadó cég geopolitikai kockázati tanácsadója szerint hiába csökkent a Washington súlya a térségben, a mostani események is jól prezentálják, hogy Amerika még mindig a legfontosabb hatalom.

Ennek is köszönhető, hogy bár alaposan próbára teszi a szándékot, de az ellentétes állásfoglalás ellenére még mindig reális az izraeli-szaúdi diplomáciai megegyezés.

Ez a tanácsadó szerint egyértelműen jelzi, hogy hiába nyomul Kína, azért még a fehér házi kapcsolatok maradtak dominánsak a térségben.

Címlapkép forrása: Lintao Zhang/Getty Images

sebességkorlát 30 km/h
market asset management
omikron oltás koronavírus gyerek lány getty stock
orosz hadihajó
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Ukrajna harckocsi, frontvonal