húszi lázadók jemenben
Globál

Kalózkodtak a felkelők: globális hatása lehet az akciónak

Portfolio
Szombaton bekerült a hírekbe, hogy Irán-barát jemeni húszi lázadók elfoglaltak egy brit tulajdonban lévő, japánok által üzemeltetett teherhajót a Vörös-tengeren. A lépésnek globális hatásai lehetnek, sok vállalatnak kell újragondolnia a nemzetközi kereskedelmi útvonalait – írja a Nikkei Asia.

A Jemen jelentős részét ellenőrzése alatt tartó húszi lázadók nemrégiben elfoglaltak egy kereskedelmi hajót a világkereskedelmi szempontból kulcsfontosságú Vörös-tengeren. Az eset felhívta a figyelmet arra, hogy az Izrael és a Hamász között dúló háború milyen nem várt nemzetközi hatásokat gyakorolhat. A jemeni lázadók az izraeli konfliktusra hivatkoztak a lépésük okaként, ami felveti annak a veszélyét, hogy a jövőben hasonló incidensek történhetnek. Az eset azért különösen aggasztó a kereskedelmi útvonalak szempontjából, mivel csak jelentős kerülővel lehet helyettesíteni a vörös-tengeri folyosót.

A Vörös-tenger a legkiegyensúlyozottabb útvonal Európából Ázsiába, mivel ez a legrövidebb és a legköltséghatékonyabb az üzemanyag és az útdíjak tekintetében

– mondta a lefoglalt hajó japán üzemeltetőjének, a NYK Line-nak a szóvivője.

A húszik lépése arra késztetheti a hajótársaságokat, hogy fokozott figyelemmel közlekedjenek a térségben, vagy igyekezzenek elkerülni azt. Ez azonban egyáltalán nem egyszerű feladat: évente nagyjából 18 000 hajó halad keresztül a Vörös-tenger bejáratának számító Báb al-Mandeb tengerszoroson. A szombati hajófoglalás hatása már enyhén megmutatkozik a tengeri kereskedelemben: eddig legalább két hajó inkább megváltoztatta az útvonalát és inkább elkerüli a területet.

Szakértők szerint alternatíva lehet az Afrikát a Jóreménység-fokánál megkerülő útvonal, ez azonban jelentős többletköltséget és időveszteséget jelent.

Takuya Matsuda, a Tokiói Egyetem Fejlett Tudományos és Technológiai Kutatóközpontjának nemzetközi biztonsági kérdésekkel foglalkozó kutatója szerint azonban a probléma egyáltalán nem új, régóta kihívás elé állítja a kereskedelmi hajókat a kalózkodás a térségben.

Címlapkép forrása: Mohammed Hamoud/Getty Images

befektető befektetés
krími tatár zászló
bolcsodefejlesztes helyreallitasi programbol
tőzsde
otp bankfiók belső és külső képek, logó
ray dalio usa hedge fund amerikai elnökválasztás 2024
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2023. november 29.
Agrárszektor Konferencia 2023
2023. december 5.
Otthonteremtés 2024-ben
2023. december 5.
Property Awards 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Ukrán harckocsi Donbasz