Finnország Oroszország határ migránsok illegális bevándorlás
Globál

Kimondták az elemzők: hibrid hadműveletbe kezdett Oroszország a NATO ellen

Portfolio
Oroszország egy jól ismert hibrid hadviselési technikába kezdett, amikor mesterségesen kreál migránsválságot a finn–orosz határon – írja az amerikai Institute for the Study of War (ISW) háborús elemzőintézet hétfői jelentésében.

A finn hatóságok november 18-án négy délkelet-finnországi határátkelőt zártak le, miután szeptember óta mintegy 300 migráns érkezett a határhoz, többnyire Irakból, Jemenből, Szomáliából és Szíriából. November 7. és 14. között két napon át rekordszámú, összesen 89 határátlépést jelentettek, miközben július közepe óta összesen volt 91.

Finnország jelenleg négy határátkelőt tart nyitva Oroszország felé, de ezek közül csak kettőt a menedékkérőknek. Ugyanakkor Helsinki állítólag azt fontolgatja, hogy az összes határátkelőt lezárja.

A NATO-tagországok közül jelenleg Finnországnak van a leghosszabb közös határa Oroszországgal, 1340 kilométer.

A finn kormány november 16-án azt mondta, vannak arra utaló jelek, hogy „külföldi hatóságok vagy más közreműködők” szerepet játszottak abban, hogy segítsenek az illegális határátlépőknek. Jouko Kinnunen, az egyik finn ellenőrzőpont vezetője azt állította, hogy orosz határőrök a migránsokat a sorompó finn oldalára szorították, majd az orosz sorompót bezárták mögöttük.

A finn határ egyes részein a migránsok most is fagypont alatti hőmérsékleten táboroznak. Az ISW szerint ezt aligha tennék annak ellenére, hogy a finn hatóságok egyértelműen nem engedik be őket, ez pedig azt sugallja, hogy Oroszországnak szerepe van a bevándorlók Finnország felé áramlásában. Moszkva tagadta, hogy bármi köze lenne ehhez.

Az ISW emlékeztet arra, hogy 2021-ben volt egy nagyon hasonló eset: akkor Fehéroroszország szállított migránsokat a lengyel–fehérorosz határra, ezzel próbálva meg destabilizálni Lengyelországot és általában a NATO-t. A Kreml akkor a mesterségesen kreált válságot arra használta, hogy azzal vádolja a NATO-t, agressziót gyakorol Belarusszal szemben.

Finnország idén április 4-én csatlakozott az észak-atlanti katonai szövetséghez, ezzel jelentősen nőtt az Oroszország és a NATO közötti szárazföldi határ. Moszkva akkor azt ígérte, ellenintézkedéseket fog tenni, illetve kijelentette, „megtorló intézkedésekre kényszerítik” a lépés által.

Címlapkép: Finn határőrök (sárga mellényben) kerékpáros illegális bevándorlókat kísérnek az észak-finnországi Salla térségében lévő finn-orosz határátkelőhelynél 2023. november 21-én. Finnország illegális bevándorlóknak a határon történő átengedésével vádolja Oroszországot, ezért lezárta a délkelet-finnországi határátkelőket, de most északon jelentek meg az Oroszországból érkező migránsok.MTI/AP/Lehtikuva/Jussi Nukari

tőzsde
Elkészült az Amazon legnagyobb irodája - 15 ezer dolgozó egy helyen
bét
2023. november 29.
Agrárszektor Konferencia 2023
2023. december 5.
Otthonteremtés 2024-ben
2023. december 5.
Property Awards 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Ukrán harckocsi Donbasz