FA-50 vadászgép
Globál

Nem enged a szigetország a pekingi nyomulásnak: indulhatnak a vadászgépek

Portfolio
|
MTI
A Fülöp-szigetek és az Egyesült Államok hadserege kedden közös tengeri és légi járőrözésbe kezdett a Dél-kínai-tengeren – közölte ifjabb Ferdinand Marcos Fülöp-szigeteki elnök.

A bejelentés értelmében közel kétszeresére emelik az Egyesült Államok hadserege számára elérhető fülöp-szigeteki támaszpontok számát. A közlemény szerint a Fülöp-szigetek három hadihajót, két FA-50 harci repülőgépet és egy A-29B Super Tucano vadászrepülőgépet, az Egyesült Államok pedig egy part menti hadihajót és egy P9-A tengeri járőr- és felderítő repülőgépet vet majd be.

Az észak-luzoni parancsnokság vezetője, Eugene Cabusao elmondása szerint a járőrözést a Tajvantól mintegy 100 kilométerre elhelyezkedő Mavulis szigeténél tartják.

A bejelentésre egy nappal azután került sor, hogy a Fülöp-szigeteki elnök egy hawaii konferencián elmondta, a Dél-kínai-tengeren kialakult helyzet „a korábbinál is súlyosabbá vált”, mivel a kínai hadsereg egyre közelebb kerül a Fülöp-szigetek partvonalához. Kína a napokban tartott több ország részvételével közös hadgyakorlatot, amelynek az elsődleges célja a terrorizmus elleni küzdelem.

A globális nagyhatalmi versenyfutás egyik legforróbb területe jelenleg a Dél-kínai-tenger, ahol Peking egyre határozottabban fejezi ki ambícióit. Kína magának követeli a sekély tenger területének szinte egészét, ezzel viszont más, térségi országokkal vitába keveredett. Kiemelkedő szereppel bír a Fülöp-szigetektől nyugatra fekvő Spratly-szigetcsoport, ennek fennhatóságát Manila követeli magáénak.

Manila Peking legnagyobb ellenlábasával, az Egyesült Államokkal egyre szorosabbra fűzte a védelmi kapcsolatait az utóbbi időben.

Címlapkép forrása: SeongJoon Cho/Bloomberg via Getty Images

Gázaváros
Giorgia Meloni
hotel szálloda
stoltenberg2
hó hegy Ausztria
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2023. november 29.
Agrárszektor Konferencia 2023
2023. december 5.
Otthonteremtés 2024-ben
2023. december 5.
Property Awards 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Gázaváros