feher haz washington donald trump koronavirus
Globál

Teljes hátraarcot vett Amerika Ukrajnával kapcsolatban? Nagyon furcsa közlemény jött Washingtonból

Portfolio
Érdekes posztot rakott ki az Egyesült Államok NATO-képviselete az X közösségi oldalra: arról írnak, hogy Amerika célja, hogy a lehető legerősebb helyzetbe hozzák Ukrajnát, amikor eljön a konfliktus tárgyalásos lezárása. Nagyon furcsa, hogy nem értekeznek Ukrajna katonai győzelméről, mint lehetőség – azt nem tudni, ez szándékos-e.

Váratlan hangnemű, furcsának mondható posztot rakott ki az X-re az Egyesült Államok NATO-képviselete. Arról írnak, hogy Amerika most azért támogatja Ukrajnát, hogy „a lehető legerősebb helyzetben legyenek, ha eljön az idő a tárgyalásra,” emellett pedig természetesen az ukrán katonák elszánt teljesítményét méltatják.

Arra fókuszálunk, hogy megteremtsük egy igazságos, kitartó és fenntartható béke előfeltételeit”

– olvasható a posztban.

Nagyon érdekes, hogy a misszió képviselői egyáltalán nem említik Ukrajna Oroszország felett aratott katonai győzelmét, mint lehetőség. Az Egyesült Államok, számos más NATO-országgal együtt rendszeresen azt hangoztatja: többek közt azért támogatják Ukrajnát, hogy az ország vissza tudja állítani teljes területi integritását és ki tudja űzni az orosz hadsereget területéről – most erre a poszt egyáltalán nem reflektált.

Neves ukrán közösségi oldalak kritikus, ellenséges hangnemben reagáltak a posztra.

Kritizálják a NATO-képviseletet, amiért egyáltalán felvetették a tárgyalás lehetőségét, többen úgy látják, Washington már területi engedményeket akarna tenni Oroszországnak, lemondva a megszállt területek egy részéről. Többen hangsúlyozzák: teljesen mindegy, milyen alku születik Oroszországgal, szerintük Moszkva azt úgysem tartja majd be.

A kritikus posztok hatására a NATO-képviselet magyarázkodni kényszerült:

Tisztáznunk kell: kitartunk az Ukrajna melletti elköteleződésünk kapcsán. A fenntartható béke azt jelenti, hogy nem hódolunk be Oroszország arcátlan és erőszakos területfoglalási kísérletének. Nincs vége a csatának, még meg lehet azt nyerni. Addig támogatjuk Ukrajnát, amíg az szükséges.”

Ezt a posztot is vegyes reakció fogadta: vannak, akik megköszönték a tisztázást, mások pedig azzal érveltek, hogy az amerikai képviselet még mindig túl puhán fogalmazott. Szerintük a „megnyerhető” nem jelenti azt, hogy Washington biztos Ukrajna győzelmében és nem írnak Oroszország katonai kudarcáról sem, mint várható és előnyös kimenetel.

Szerezzetek egy jobb közösségimédia-gyakornokot!”

– javasolja az egyik felhasználó.

Egyébként nem kizárt, hogy a kommunikációváltás teljesen tudatos Amerika részéről: rengeteg nyugati újságcikket lehet olvasni arról, hogy a nyári ukrán offenzíva hatására a NATO vezetésében elkezdtek többen kételkedni azzal kapcsolatosan, hogy Ukrajna megnyerheti-e a háborút Oroszországgal szemben. Pár hete maga Valerij Zaluzsnij ukrán vezérkari főnök is arról írt, hogy patthelyzethez jutott a konfliktus.

Aztán lehet persze, hogy az egész tényleg csak egy tapasztalatlan közösségimédia-munkás ügyetlenkedése.

Címlapkép forrása: Getty Images

iskola
áruszállítás kamion határ
macron
2023. november 29.
Agrárszektor Konferencia 2023
2023. december 5.
Otthonteremtés 2024-ben
2023. december 5.
Property Awards 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
Ukrán katona gyakorlat Donbasz orosz-ukrán háború