ukrajna háború frontvonal percről percre
Globál

Beköszöntött a raszputyica Ukrajnában, Oroszország átfogó támadásra készül - Híreink az ukrán frontról kedden

Portfolio
Az elmúlt napokban heves esőzés, havazás volt Ukrajnában, a frontvonal sártengerré változott. Jó esély van rá, hogy a katonai műveletek innentől még lassabbak lesznek. Közben az orosz katonák valószínűleg betörtek Avgyijivka külterületeire, Ukrajna pedig Herszon keleti részében mozgolódik egyre nagyobb jelenléttel. A brit hírszerzés szerint Oroszország egy téli offenzív művelethez halmozza a fegyvereket. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború fejleményeivel.

Szerdai háborús híreink

Szerdai háborús tudósításunkat itt olvashatja:

Már F-16-os vadászgépekkel gyakorolnak az ukrán pilóták

Dániában már gyakorolnak F-16-os vadászgépeken az ukrán pilóták, igaz, még csak oktatókkal - közölte Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője keddi kijevi sajtótájékoztatóján.

Tovább a cikkhez

Bejelentették: új IRIS-T fegyverrendszereket kapnak az ukránok

Németország további 1,3 milliárd eurós katonai segélycsomagot ígért Ukrajnának, amely egyebek mellett négy további IRIS-T légvédelmi rendszert, valamint húszezer darab 155 milliméter kaliberű tüzérségi lőszert és páncéltörő fegyvert tartalmaz.

Tovább a cikkhez

1,3 milliárd euró értékű fegyverszállítmányt küld Németország Ukrajnának

1,3 milliárd euró értékben szállít Németország fegyvert Ukrajnának.

Ezt Boris Pistorius német védelmi miniszter jelentette be, mikor ukrán kollégájával, Rusztem Umerovval találkozott Kijevben.

A csomagban lesz négy új IRIS-T-SLM légvédelmi rendszer, valamint tüzérségi lőszerek.

(Tagesschau.de)

Különös merénylet Melitopolban: jött egy ételfutár, halott orosz katonák maradtak utána

Orosz katonák vesztették életüket egy kávézóban elfogyasztott mérgezett étel miatt – írja a Sky News.

Tovább a cikkhez

Ez biztosan kiveri a biztosítékot Washingtonban: az USA szövetségesével tart hadgyakorlatot Oroszország

Közös hadgyakorlatot tart a Bengáli-öbölben az orosz Csendes-óceáni Flotta és az indiai haditengerészet - közölte kedden az orosz védelmi minisztérium.

Tovább a cikkhez

Saját hű embere hozta kellemetlen helyzetbe Putyint

Ramzan Kadirov csecsen elnök egy videókonferencián meghívta Vlagyimir Putyint Csecsenföldre, aki sem igent, sem nemet nem mondott a felkérésre – írja az amerikai Institute for the Stud of War (ISW) háborús elemzőintézet hétfői jelentése.

Tovább a cikkhez

Kimondták az elemzők: hibrid hadműveletbe kezdett Oroszország a NATO ellen

Oroszország egy jól ismert hibrid hadviselési technikába kezdett, amikor mesterségesen kreál migránsválságot a finn–orosz határon – írja az amerikai Institute for the Study of War (ISW) háborús elemzőintézet hétfői jelentésében.

Tovább a cikkhez

Még több fegyvert küld Ukrajnának Berlin

Németország újabb, összesen 1,1 milliárd euró értékű fegyvercsomagot küld Ukrajnának - jelentette be a német védelmi miniszter.

A csomagban főleg légvédelmi eszközök lesznek, köztük egy újabb IRIS-T rakétarendszer és ezzel kompatibilis rakéták.

(Sky)

Az oroszok szerint meghiúsították az újabb dnyeperi partraszállást

Meghiúsított az orosz haderő egy ukrán partraszállási kíséretet a Dnyeper keleti partszakaszán - jelentette be az orosz védelmi minisztérium.

Arról nem értekeztek, hogy mi a helyzet azokkal az ukrán csapatokkal, amelyek már korábban átkeltek a Dnyeper keleti partjára.

Majdan-megemlékezés volt Ukrajnában

Az európai integrációt és hatalomváltást követelő, éppen tíz évvel ezelőtt a kijevi Majdan téren kezdődött tüntetésekre emlékezett kedden Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videoüzenetben.

"Tíz évvel ezelőtt végrehajtottuk az első ellentámadásunkat, akkor a törvénytelenség és a rabszolgaság ellen, egy európai jövőért folyt a küzdelem" - mondta Zelenszkij, aki az akkori demonstrációkat az Oroszország ellen jelenleg is zajló konfliktusban aratott első győzelemként értékelte.

"Évről évre, lépésről lépésre mindent megteszünk azért, hogy egy napon az uniós zászló csillagai között a mi csillagunk - Ukrajna csillaga - is felragyoghasson. Egy húsz évvel ezelőtti romantikus álomból és egy tíz évvel ezelőtti ambiciózus célkitűzésből mára valós tagjelölti státusz lett" - mondta az ukrán elnök, hangoztatva: nincs kétség afelől, hogy Ukrajna a háború ellenére az Európai Unió teljes értékű tagja lesz.

(MTI)

Brit hírszerzés: elképesztő ütemben halmozza a fegyvereket Oroszország, átfogó támadás készül

Oroszország az elmúlt hónapok során lényegesen csökkentette az Ukrajna ellen nagy hatótávolságú fegyverekkel végrehajtott támadásait, a brit hírszerzés napi jelentésében megállapítja, hogy ez annak jele, hogy Moszkva télre tartalékolja őket egy átfogó támadáshoz Ukrajna energia-ellátó infrastruktúrája ellen.

Tovább a cikkhez

Meglepően őszinte vallomás jött Zelenszkij belső köréből: így látja most az ukrán elit a háború jövőjét

Befolyásos ukrán vezetők, miniszterek úgy látják, Ukrajna egyre kevesebb segítséget fog kapni a jövőben külföldről, ezért minél inkább önellátóvá kell válnia, haditechnikai eszközök és gazdasági területeken egyaránt – írta ki X-oldalára Timofej Milovanov, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök gazdasági tanácsadója.

Tovább a cikkhez

Fegyverkezik Oroszország legnagyobb szövetségese: bevetési gyakorlaton volt a Volat

Harcászati gyakorlatot hajtott végre Fehéroroszország az új Volat V2 vagy BTR-V2 néven ismert páncélozott katonai járművel. Belarusz orosz források szerint az elmúlt időben jelentősen felgyorsította a harcjármű fejlesztési, gyártási folyamatát.

Tovább a cikkhez

Rég nem látott hibát követett el az orosz hadsereg, hajszálon múlt a katasztrófa

Orosz katonák töltöttek fel a közösségi médiába olyan felvételeket, amelyek segítségével az ukrán tüzérség bemérhette a pozíciót. A támadás sem késett sokat.

Tovább a cikkhez

Ukrán jelentés

Egy ember meghalt és hat megsebesült a kelet-ukrajnai Donyeck megyét ért éjszakai orosz drón- és rakétatámadásokban - közölte kedden az ukrán belügyminiszter.

(MTI)

Zelenszkij: Ukrajna nem hajlandó bármi áron békét kötni

Ukrajna nem hajlandó bármi áron a békéről tárgyalni - mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a The Sun című brit napilapnak adott, kedden ismertetett nyilatkozatában.

Az interjúban Zelenszkij úgy fogalmaz: az ukrán kormány nem hiszi, hogy Oroszország, személyesen Vlagyimir Putyin orosz elnök be akarná fejezni a háborút. "Meg akarnak ölni bennünket, mi viszont igazságot akarunk" - tette hozzá.

Zelenszkij szerint éppen ezért Ukrajna nem bármilyen áron elért békéről, hanem igazságos békéről beszél.

Az ukrán elnök elismerte, hogy a hadszíntéren nehéz a helyzet, de határozott nemmel válaszolt arra a saját maga által feltett kérdésre, hogy Ukrajna kész lenne-e "barátságot kötni vagy diplomáciai tárgyalóasztalhoz ülni" Oroszországgal.

Zelenszkij elismerte azt is, hogy Ukrajnának "több sikerre lenne szüksége" a hadszíntéren, de cáfolta, hogy a hadműveletekben patthelyzet alakult volna ki.

Kijelentette: a szárazföldi műveletekben elért haladás lassúságát ellensúlyozzák a Fekete-tengeren aratott sikerek.

Zelenszkij szerint az ukrán erők megsemmisítették az orosz hadiflotta egy részét, és Oroszországnak már nincs teljes ellenőrzése a fekete-tengeri térség felett.

Arra a kérdésre, hogy Oroszország hányszor próbált merényletet végrehajtani ellene, az ukrán elnök úgy felelt, hogy nem tudja pontosan, "de ötnél vagy hatnál biztosan nem kevesebbszer".

(MTI)

Elképesztő mesterlövész-találatot jelentett be Ukrajna: lehet, hogy megdőlt a világrekord

3,8 kilométeres távolságból adott le halálos találatot egy orosz katonára egy ukrán mesterlövész, ezzel megdöntötte a korábbi, 3,54 kilométeres világrekordot – állítja ezt az SzBU, Ukrajna szövetségi hírszerzési szervezete.

Tovább a cikkhez

Hajmeresztő pletyka látott napvilágot: ez lehet az eddigi legsúlyosabb árulás, amellyel Putyinnak szembe kell néznie

Orosz lapok, blogok szerint Örményország elkezdte fegyverekkel felszerelni az ukrán haderőt: egyebek mellett Tocska-U ballisztikus rakétarendszereket és Osza légvédelmi rakétarendszereket küldtek Kijevnek. A pletyka egyelőre nem megerősített, de az Oroszországgal korábban nagyon szoros kapcsolatot ápoló Örményország valóban gyorsan távolodik Moszkvától, mióta elvesztették Hegyi-Karabahot, így egyáltalán nem kizárható, hogy legalább tárgyalóasztalon van egy ilyen transzfer.

Tovább a cikkhez

Teljes hátraarcot vett Amerika Ukrajnával kapcsolatban? Nagyon furcsa közlemény jött Washingtonból

Érdekes posztot rakott ki az Egyesült Államok NATO-képviselete az X közösségi oldalra: arról írnak, hogy Amerika célja, hogy a lehető legerősebb helyzetbe hozzák Ukrajnát, amikor eljön a konfliktus tárgyalásos lezárása. Nagyon furcsa, hogy nem értekeznek Ukrajna katonai győzelméről, mint lehetőség – azt nem tudni, ez szándékos-e.

Tovább a cikkhez

Ettől félt mindenki: megérkezett a raszputyica az ukrajnai frontra

Jelentősen lehűlt az idő Ukrajnában, az elmúlt napokban folyamatosan esett, havazott, a frontvonal sártengerré változott. A konfliktus dinamikája tovább lassulhat, mivel a harctéren tevékenykedő katonai járműveknek és kezelőiknek egyaránt komoly kihívást okozhat az időjárás.

Tovább a cikkhez

ORFK adatok

Magyarország területére 2023. november 20-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 4231 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 3282 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

(MTI)

Beköszöntött a raszputyica Ukrajnában, komoly változás jöhet a háború dinamikájában - Híreink az ukrán frontról kedden

Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború fejleményeivel.

Tegnapi tudósításunkat itt olvashatja vissza:

Címlapkép forrása: Serhii Mykhalchuk/Global Images Ukraine via Getty Images. A címlapkép illusztráció, a fotó tavaly szeptemberben készült.

budapest-kelebia
tőzsde
zelenszkij-orban
gyemant-oroszorszag-ekszer-szankcio
nav nemzeti ado- es vamhivatal
grönland
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
orosz ukrán háború frontvonal tudósítás percről percre