Előfizetői tartalom

Egyre súlyosabb krízis mutatja: talán visszafordíthatatlanul elvesztette legszorosabb szövetségesét Ukrajna

Amikor Lengyelország kormánya bejelentette szeptemberben, hogy leállítják az Ukrajnának biztosított fegyverszállítmányokat, jogosan lehetett azt gondolni, hogy mindössze egyfajta választás előtti „izmozást” látunk, nem fogja ténylegesen nullára vágni a megtámadott ország katonai támogatását az egyik legszorosabb szövetségese. Aztán jött az október és nagyon úgy néz ki, hogy a PiS megbukott, az időhúzás ellenére továbbra is az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a „nyugatos” Donald Tusk által vezetett koalíció fog hatalomra kerülni. Ha Tusk azt tervezi, hogy villámgyorsan visszaáll az Ukrajnát támogató nyugati szövetség élére, nem lesz könnyű dolga: folyamatosan romlik a kapcsolat Lengyelország és Ukrajna közt, a lengyel lakosság pedig már olyan akciókat szervez, amelyek tovább rontják a repedező barátságos viszont Kijev és Varsó közt. Amikor e sorok íródnak, épp lengyel kamionosok százai blokkolják az Ukrajna és Lengyelország közti határátkelőket, ez pedig kezd egyre komolyabb diplomáciai, gazdasági és humanitárius problémává alakulni. Lehet, hogy a lengyel-ukrán viszony már sosem lesz a régi.

Legjobb barátságból hűvös bizalmatlanság Amikor Oroszország 2022. február 24-én nyíltan megtámadta Ukrajnát, Lengyelország azonnal, hathatósan Kijev mellé állt és szinte elsőként siettek szomszédjuk segítségére. Bár a német Leopardok körüli huzavona hatalmas nemzetközi visszhangot kapott tavaly télen, Lengyelország már a háború legelején, 2022 áprilisában tankokat...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés