Előfizetői tartalom

Szép csendben egy egész kontinenst hódít meg Kína – Titokban elindultak a fegyverszállítások

Portfolio
Kína az Övezet és Út kezdeményezés (Belt and Road Initiative – BRI) segítségével az afrikai kontinens egyik legfontosabb szereplőjévé vált. Hatalmas kereskedelmi partnerré lépett elő, miközben a védelmi-biztonsági kapcsolatokban is kiemelkedően fontos lett Peking. Mivel jelentős mennyiségű fegyvert is eljuttat a térségbe, ezért képes lehet az instabillá vált területek békéjét is elősegíteni – számolt be a South China Morning Post.

Korábban a dél-afrikai BRICS-csúcson 2023 augusztusában Hszi Csin-ping kínai elnök azt a kijelentést tette, hogy a kínai kormány támogatni fogja a „békét, egységet, jólétet és erőt sugárzó új Afrika felépítésére irányuló erőfeszítéseket”. A biztonságra való törekvés már a keleti nagyhatalom számára is egyre fontosabb szempont, mivel a befektetéseit és az állampolgárai...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés