Előfizetői tartalom

Íme öt olyan régió, ami a háború szélén táncolhat 2024-ben

Az elmúlt két év során mondhatjuk, hogy egymást érték a fegyveres konfliktusok, illetve a diplomáciai összezördülések: két éve februárban Oroszország megtámadta Ukrajnát, idén októberben Izraelt érte rég nem látott méretű támadás, ismét kiújult az azeri-örmény konfliktus, a listát még hosszú ideig lehetne folytatni. Elhoztunk öt olyan régiót a világ minden pontjáról, amit a nemzetközi sajtó leendő konfliktuszónaként hajlamos megjelölni, és megnézzük azt, tényleg a levegőben lebeg-e egy újabb háború ezeken a területeken.

Kína megteszi a végső lépést?

Az orosz-ukrán háború kirobbanása óta havonta legalább egyszer megírja valamelyik sajtóorgánum azt, hogy küszöbön áll Tajvan Kína általi megszállása. A nagyhatalom az elmúlt évtizedekben ugrásszerű fejlesztéseket hajtott végre a fegyveres erők körében, Hszi Csin-ping kínai államfő pedig rendszeresen nyilatkozik a két terület újraegyesítéséről.

Többen úgy vélik, hogy Hszi Tajvan visszafoglalását akarja „örökségéül” hagyni.

Érdekes módon éppen Moszkva korlátozott sikerei azok, amelyek eltántoríthatták Kínát attól, hogy fegyverrel foglalja vissza a szigetet: Peking haditechnikájának jó része szovjet alapokon nyugszik, ezek a fegyverek pedig nem teljesítettek éppenséggel jól Ukrajnában.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés