Előfizetői tartalom

Egyelőre nem tágítanak az orosz zsoldosok Moszkva gazdasági hátországából – De ez egyre nagyobb kihívás

Portfolio
Oroszország hagyományosan erős szereplőnek számít az afrikai kontinensen, pozícióit az ukrajnai inváziót követően is igyekezett tovább erősíteni. Jevgenyij Prigozsin orosz zsoldosvezér halálát követően úgy tűnt, hogy az orosz érdekeltségek vezető hiányában eljelentéktelendnek, vagy kiszorítják őket. A Foreign Policy Research Institute (FPRI) elemzése szerint ez még nincs így, de Moszkva kemény küzdelemre számíthat.

Az elmúlt években a Kreml elsősorban az olyan militáns alakulatokra támaszkodott az afrikai terjeszkedésénél, mint a Wagner zsoldoscsoport, vagy egyéb, ehhez hasonló félkatonai szervezetek játszották a főszerepet. A legnagyobb befolyással a Jevgenyij Prigozsin vezette alakulat bírt, ezért Putyin korábbi jó barátjának halálát követően nem sokan mertek volna arra fogadni, hogy...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés