Megbukott Ukrajna keresete a Nemzetközi Bíróságnál – Felmentették Oroszországot
Globál

Megbukott Ukrajna keresete a Nemzetközi Bíróságnál – Felmentették Oroszországot

MTI
|
Portfolio
A hágai székhelyű Nemzetközi Bíróság (ICJ) szerdai ítéletében felmentette Oroszországot a terrorizmus finanszírozásának vádja alól.

Ukrajna 2017-ben nyújtott be keresetet Oroszország ellen, amelyben Kijev azt állította, hogy Moszkva megsértette a terrorizmus elleni egyezményt. A vádak szerint keleti szomszédja katonai és pénzügyi segítséget is nyújtott a kelet-ukrajnai szakadároknak, akik 2014-ben lelőtték Malaysian Airlines egyik utasszállító gépét.     

A malajziai légitársaság MH17-es, Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó utasszállító gépe 2014. július 17-én zuhant le Kelet-Ukrajnában, a fedélzetén tartózkodók többsége – 196 utas – holland állampolgár volt. Az esetet vizsgáló nemzetközi nyomozócsoport arra következtetésre jutott, hogy a gépet az orosz fegyveres erők Kurszkban állomásozó 53. légvédelmi rakétadandárjához tartozó, Buk típusú légvédelmi rakétarendszerről lőtték le szakadár területről. Egy holland bíróság később három személyt (két orosz és egy ukrán állampolgárt) ítélt távollétében életfogytiglani börtönbüntetésre. Moszkva határozottan tagadta, hogy köze lett volna az incidenshez.    

A Nemzetközi Bíróság határozatában úgy ítélte meg, Ukrajna nem bizonyította kellőképpen, hogy Moszkva tudott arról, hogy a pénzét terroristacélokra használják fel, annak ellenére sem, hogy a repülőgép lelövésére orosz fegyvert használtak.

A bíróság ugyanakkor kimondta, hogy Oroszország megsértette az ENSZ terrorizmus elleni egyezményét azáltal, hogy nem vizsgálta ki a terroristatevékenységek finanszírozására vonatkozó állításokat. Az IJC felszólította Oroszországot, hogy tegyen eleget az egyezmény előírásainak, azonban Moszkvának ebben az ügyben nem kell kártérítést fizetnie.    

Címlapkép forrása: Rob Stothard/Getty Images

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Évtizedek óta nem látott összeomlás a sikerágazatban

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Property Warm Up 2024
2024. március 7.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Retail Day 2024
2024. április 11.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?