Patyomkin büszke lenne arra, ami most Oroszországban zajlik
Globál

Patyomkin büszke lenne arra, ami most Oroszországban zajlik

Nyina L. Hruscsova, The New School
A XVIII. század végén Nagy Katalin körutat tett a Krímben, amelyet udvari kegyence, Grigorij Patyomkin gróf néhány évvel korábban hódított meg. Bár Patyomkinnek sikerült elfoglalnia a mezőgazdasági szempontból értékes félszigetet az Oszmán Birodalomtól, az ígért gyarmatosítást azonban nem tudta megvalósítani. Hogy mentse a helyzetet, Patyomkin elrendelte, hogy a folyó mellett, a cárnő útja mentén kifestett kartonból homlokzatokat húzzanak fel. Továbbá ide boldog falusiakat eljátszó statisztákat és jó erőben lévő jószágokat hozatott, hogy teljes legyen az illúzió. Nem volt jólét, de úgy tűnt, mintha lenne.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.
Ez itt az on the other hand, a portfolio vélemény rovata.

A cikkek a szerzők véleményét tükrözik, amelyek nem feltétlenül esnek egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a velemeny@portfolio.hu címre. A megjelent cikkek itt olvashatók.

A Patyomkin-falvak különböző változatai azóta is az orosz történelem szerves részét képezik. A szovjet időkben az a kép, hogy a kommunizmus mindenki számára jobbá tette az életet, elfedte a rendszerszintű erőszakot és elnyomást. Ma pedig a Kreml fáradhatatlanul azon dolgozik, hogy azt a benyomást keltse: Oroszország a stabilitás és az erő mintaképe, valamint, hogy a hálás nép lelkesen támogatja vezetőjét, Vlagyimir Putyint.

A színfalak mögött azonban a kiábrándultság, a kétségbeesés, a félelem és a düh jelei látszanak.

Ezt az igazságot láthatjuk a kortárs orosz filmekben és a televízióban, mivel a populáris kultúra nehezen tud teljes mértékben hazudni a politikai helyzetről. A fiú szava: vér az aszfalton című orosz krimiben az erőszakos és kaotikus politika erőszakos és kaotikus történéseket vált ki az utcákon. Amikor a vezetők úgy vélik, hogy az ellenség mindenhol leselkedik rájuk, és hogy a legjobb védekezés, ha elsőként támadnak, akkor nő a paranoia, az intolerancia és az agresszió.

Nem meglepő tehát, hogy amikor Putyin háborút folytat Ukrajna ellen, orosz gyerekek verik osztálytársaikat, tinédzserek veszik fel, ahogy helyi lakosokat támadnak meg, a felnőttek pedig utcai verekedésekbe keverednek.

A mai Oroszország egyáltalán nem a stabilitás és az elégedettség fellegvára, sem a jólét bástyája, ahogy azt a Kreml állítja. Bár az orosz GDP a nyugati szankciók ellenére tavaly több mint 3%-kal nőtt, ez aligha valódi, pláne nem fenntartható gazdasági dinamizmust tükröz. Ehelyett ebben a gazdasági adatban az látszik, hogy az állam hatalmas forrásokat ölt a védelmi ipari kiadásokra. Ezeket a forrásokat azonban valahonnan át kellett csoportosítani, és a katasztrófák sorozata – köztük súlyos infrastrukturális problémák, energiaellátási zavarok, gyárakban és raktárakban kitört tűzesetek – rámutat arra, hogy honnan történtek az elvonások.

Ráadásul az ukrajnai háború miatt tömeges kivándorlás indult el Oroszországból, köztük sok olyan ember hagyta el az országot, aki értékes szaktudással rendelkezik, így a cégek 85%-a most már a szakképzett munkaerő hiányáról számol be. Becslések szerint 2030-ra akár négymillió munkavállaló is hiányozhat az országból, ami körülbelül két százalékponttal csökkentené a GDP szintjét.

Mint minden diktatúrára, a Putyin-rezsimre is az jellemző, hogy ha minél több a probléma, annál hangosabb a propaganda.

Ez magyarázza azt, hogy tavaly novemberben – a Nemzeti Egység Napján – miért nyílt meg Moszkvában egy hatalmas „fórum és kiállítás”, amely egyszerűen az Oroszország nevet kapta. A hat hónapos kiállítást – amelyet úgy időzítettek, hogy a márciusi elnökválasztás után érjen véget –, az „ország nagyszabású kivetítésének” szánták, amelyen Oroszország „fő eredményeit” mutatják be az „áttörést jelentő felfedezésektől” az „iparban, a kultúrában és a sportban elért orosz győzelmekig”.

A kiállítás által bemutatott Oroszország lehet, hogy olyan dicsőséges, mint ahogy azt Putyin állítja, de a Patyomkin-falvakhoz hasonlóan ez is egy otromba kísérlet arra, hogy tetszetős hazugságokkal elfedjék a sötét igazságot. Ráadásul a kiállítást Putyin személyi kultuszának erősítésére is használják. Ebben az értelemben az esemény helyszínének megválasztása nem is lehetne megfelelőbb: a Nemzetgazdasági Teljesítmények Kiállítása (VDNKh) nevet viselő épületkomplexum ugyanis a sztálini tisztogatások csúcspontján épült.

A kiállításon mindenütt felbukkan Putyin, a komplexum pavilonjaiban elhelyezett óriásképernyőkön az látható, ahogy munkásokkal beszélget, orvosokkal találkozik és papokkal imádkozik. Eközben a kiállítás szuvenírboltjában az elnöktől származó idézetekkel ellátott termékeket árulnak. „Az orosz zászló senkit sem zavarhat” – hirdeti egy póló. „Egyformán tiszteletre méltó a barátunknak és az ellenségünknek lenni” – olvasható egy pulóveren.

Azoknak az oroszoknak, akik nem tudtak eljutni a VDNKh szuvenírboltjába, hasonló idézetek jelentek meg országszerte óriási szabadtéri kivetítőkön az év első két hetében. „A nemzet aranytartaléka a nép” – emlékeztették az oroszokat az utcákon. „Bármire képesek vagyunk, ha utunkat a hazaszeretet világítja meg.”

Ezt a nyelvezetet a szovjet diktátorok esetében már megismerhettük.

Senki sem tudja kiverni a fejéből azokat a plakátokat, amelyeken Sztálin terepszínű katonai zubbonyban fagylaltot osztogat boldog gyerekeknek, vagy a megművelt földek és parasztok tömegei fölé magasodva jelenik meg, vagy egyszerűen csak büszkén néz a távolba. Uralma idején mindenütt láthatók voltak az őt ábrázoló képek, azokat épületek oldalára helyezték fel, vagy felvonulásokon transzparensként vitték, sőt még szőnyegekbe is beleszőtték. A többi szovjet vezető idején, Lenintől Brezsnyevig, szintén készítettek olyan plakátokat, amelyek az egyszerre nagyívű és semmitmondó kijelentéseiket hirdették.

A jelenlegi Kreml-propaganda célja nem az, hogy meggyőzze az embereket arról, hogy az élet Oroszországban biztonságos és virágzó.

Lehet, hogy eredetileg ez volt a cél, de ahogy az ukrajnai háború elhúzódott, úgy kellett Putyinnak is alkalmazkodnia ehhez. Most a sztálini narratívát visszhangozva – miszerint a szocializmus felé vezető út során egyre több kihívással kell megküzdeni, ami az osztályharc fokozódásával jár együtt – Putyin arra használja a propagandát, hogy felkészítse az oroszokat a további háborúra.

Ezt a törekvést alig leplezik. Január 14-én a VDNKh kiállításon a védelmi minisztérium „Hadsereg a gyerekeknek. A szakmák városa. Az ország jövője” elnevezést viselő pavilonja nyílt meg. Ugyanezen a napon zártak be egy másik moszkvai – a Zsidó Múzeumban (más néven Tolerancia Központban) megrendezett – kiállítást, amelynek címe „A per. Franz Kafka és a XX. századi művészet" volt.

Oroszországnak ma pontosan azokra az üzenetekre van szüksége, amelyeket a Kafka-kiállítás közvetített: a szovjet rendszer ugyan abszurd volt, de kíméletlen hatékonysággal tudott eltiporni ártatlan embereket. Ehelyett az oroszok által most hallott üzenetek napról napra militarizáltabbak és kevésbé toleránsak, ami egyfajta paravánként fedi el a látszat választásokat, a gyengülő gazdaságot és a burjánzó erőszakot. Patyomkin büszke lenne erre.

Copyright: Project Syndicate, 2024.

www.project-syndicate.org

 

EZ ITT AZ ON THE OTHER HAND, A PORTFOLIO VÉLEMÉNY ROVATA.

A cikk a szerző véleményét tükrözi, amely nem feltétlenül esik egybe a Portfolio szerkesztőségének álláspontjával. Ha hozzászólna a témához, küldje el cikkét a címre. A Portfolio Vélemény rovata az On The Other Hand. A megjelent cikkek itt olvashatók.

Címlapkép forrása: 2024 Contributor#8523328 via Getty Images

KonyhaKontrolling

Sabbatical - ne így ne dolgozz!

Korábban ígértem, hogy beszámoljak a sabbaticalról, ezért most megteszem. Sajnos a bejegyzés írásának napján már 3 hónapja dolgozom, de igyekszem hűen visszaadni a részleteket. Pihenés Az e

Holdblog

Miért kellett a Mol-nak az UTE?!

HOLD After Hours. Horváth Ágnessel, a Mol vezető közgazdászával vitatkoztunk olajról, UTE-ról, Molról, meg Ryan Goslingról.  Jó szórakozást! 00:45    Miért kellett a Mol-nak a

RSM Blog

Mikor érdemes HR tanácsadóhoz fordulni?

Napjainkban az üzleti eredményesség egyik legfontosabb támogatója a stratégiához közvetlenül hozzájáruló, gyors változásokra képes, emberközpontú HR menedzsment. Biztosítja a szervezet n

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a csattanós válasz azoknak, akik nem vesznek lakást, mert alacsonyabb kamatokra várnak

Privát bankár

Privát bankár
Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Retail Day 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Agrárium 2024
2024. március 19.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!